Asayiş

Fatih Portakal’dan kritik uyarı: 'Ben de kullanıyorum, hepimiz tehlike altındayız'

Milyonlarca kişinin kredi kartı bilgileri tehlikede! Bankacılık zararlısı İsa 'infostealer', Google Chrome kullanıcılarının kişisel bilgilerini çalıyor.

Abone Ol

Siber dolandırıcılar, her gün milyarlarca liralık işlem yapılan kredi kartlarına göz dikmiş durumda. Bankacılık zararlısı olarak bilinen yeni bir virüs, “İsa infostealer,” en çok kullanılan arama motoru Google Chrome’u hedef alıyor ve milyonlarca kullanıcının kredi kartı bilgilerini tehlikeye atıyor.

Kredi kartı bilgilerini internet tarayıcısına kaydeden kullanıcılar, siber korsanların hedefi haline geliyor. Casus yazılımlar aracılığıyla, web tarayıcısına kaydedilen kredi kartı numaraları ve şifreler farkında olunmadan çalınıyor. Bilgilerin ele geçirilmesi, özellikle hızlı internet alışverişi yaparken büyük bir risk oluşturuyor.

FATİH PORTAKAL UYARDI

Gazeteci Fatih Portakal Sözcü Ana Haber'de yaptığı açıklamada vatandaşlara, "Kredi kartı kullanıyor musunuz? Tabii ki herkes kullanıyor. Siz de kullanıyorsunuz, ben de kullanıyorum. Kredi kredi kartsız yaşanır mı? Aslında sorunun özü de o kredi kartsız yaşanır mı? Ama haber o değil. Hani güvenli internetten bahsediyoruz ya, hep öyle lanse ediliyor, 'işte buradan bağlanırsan sıkıntı olmaz' diye. Artık dolandırıcılar için sınırsız bir dolandırma imkanı var. O güvenli gördüğünüz internet alanları bile sizin şifrenizi maalesef başkalarına verebilir." uyarısında bulundu.

NE YAPABİLİRİZ?

Siber güvenlik uzmanı Osman Demircan, son dönemde artan "Infostealer" adlı zararlı yazılım grubunun, özellikle Google Chrome kullanıcılarını hedef aldığını ve kredi kartı bilgilerini çalmak için güvenlik açıklarını kullandığını açıkladı. Demircan, bu yazılımların, kullanıcıların güvenliksiz web sayfalarına girdiklerinde anında bilgisayarlara bulaşabileceğini belirterek, şu uyarıda bulundu:

"Infostealers grubu, zararlı yazılımlarla genellikle şifrelerin toplandığı alanları hedef alıyor. Siz güvenliksiz bir web sayfasına girdiğinizde veya zararlı linklere tıkladığınızda bilgisayarınıza bulaşabiliyor. Kredi kartı bilgilerinizi girmeye başladığınızda tüm bilgileriniz kaydedilebiliyor. Chrome gibi tarayıcılar bir kere kurulduktan sonra sürekli kullanılacak yazılımlar değildir. Güvenlik için mutlaka düzenli olarak güncellenmeleri gerekir."

Demircan ayrıca, kullanıcıların bilgilerinin sızdırılmasını önlemek için Chrome yazılımını güncel tutmalarının hayati öneme sahip olduğunu vurguladı.

Sanal Kart Güvenliği Uzmanların kredi kartı bilgilerini korumak için önerdiği bir diğer yöntem ise sanal kart kullanımı. Portakal, kullanıcıların güvenliği açısından sanal kartın en iyi seçenek olduğunu belirterek, "Belki de en iyisi sanal kart. O yapmak çok daha iyi" ifadelerini kullandı.