Okul yolunda ceviz ikramı Okul yolunda ceviz ikramı

Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi'nde sergilenen 77 eser, vatandaşların büyük ilgisini çekiyor. İstanbul’un fethinin 571. yıl dönümünde açılan sergide, Fatih Sultan Mehmet’in hayatına dair pek çok özel parça ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor. Sergi, Fatih Sultan Mehmet’in kılıcından zırhlı gömleğine, kaftanlarından beratlarına kadar çeşitli eserleri içeriyor.

Eserler ve Öne Çıkan Parçalar

Sergide, Fatih Sultan Mehmet’e ait olduğu düşünülen çocukluk defteri, İtalyan ressam Fausto Zonaro’nun Fatih’in İstanbul’a girişini tasvir eden tablosu gibi önemli eserler bulunuyor. Zonaro’nun, kendisini Fatih’in yanında Osmanlı askeri olarak resmettiği tablo da büyük ilgi görüyor. Ayrıca Haliç zinciri, fermanlar ve Fatih Sultan Mehmet’in vefat ettiği zaman giydiği kaftan gibi eserler de sergide yer alıyor.

Fatih Sultan Mehmet’in madalyonu, altın, gümüş ve bronz sikkeler, dönemin alimlerinin yazma eserleri ve Fatih’in "Avni" mahlasıyla yazdığı Divan-ı Avni eseri de sergilenen diğer önemli parçalar arasında.

29 Mayıs'ta Cumhurbaşkanı Tarafından Açıldı

Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi Kurumsal İletişim Müdürü Berk Çelebi, serginin 29 Mayıs’ta İstanbul’un Fethi’nin 571. yıl dönümünde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıldığını belirtti. Serginin Eylül sonuna kadar açık olacağını ifade eden Çelebi, serginin kronolojik olarak sıralandığını ve eserlerin çoğunun Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Milli Saraylar ve Harbiye Askeri Müzesi’nden geldiğini söyledi.

Yaz Aylarında Yoğun İlgi

Yaz aylarında tatil dönemine rağmen sergiye olan ilginin yüksek olduğunu belirten Çelebi, "Eserlerin ilk defa bu şekilde bir araya getirilmesi büyük ilgi çekiyor. Farklı eserlerin yer alması, ziyaretçilerin Fatih Sultan Mehmet hakkında daha fazla bilgi edinmesini sağlıyor. Özellikle Fatih’in entelektüel yapısını ortaya koymaya çalıştık," dedi.

Kaynak: İHA