Yetkililer, Facebook'un Ulusal Çocuk Refahı Komisyonu'nun (NACC) geçen yıl gönderdiği mektuba yanıt vermediğini belirtti. Bu iddialar da sosyal medya platformunun bu tür içeriklere izin verdiği yönündeki eleştirileri artırdı.

FACEBOOK'UN DENETİM SİSTEMİNE ELEŞTİRİ YAĞDI

Senatör Gatchalian, Facebook'un denetim eksikliğinin annelere bebeklerini platform üzerinden "satma" izni verdiğini söyledi. Facebook'un denetim sistemi, daha önce de çeşitli ülkelerde eleştirilmişti. Meta, Kanada'da güvenilmez otomatik denetleme sistemleri nedeniyle de ciddi eleştirilere maruz kalmıştı.

META GÜVENCE VERMİŞTİ

Meta, başlangıçta yasa dışı uyuşturucu reklamlarını silmeyi reddetmiş, ancak daha sonra içerik izleme sistemini iyileştireceği konusunda güvence vermişti. Bu güvenceye rağmen, denetim sistemindeki eksiklikler devam ediyor.

ALGORİTMALAR TARAFINDAN YÖNLENDİRİLİYOR

Deloitte Kanada üst düzey yöneticisi Christopher McGrath, Kanada'nın yasa dışı uyuşturucu sektörüyle ilgili bir araştırma yaparken, yüksek ihtimalle algoritmalar tarafından yönlendirilen yasa dışı maddelere ilişkin Facebook reklamlarıyla karşılaştı.

İstanbul’da bulutların oluşturduğu manzara mest etti İstanbul’da bulutların oluşturduğu manzara mest etti

YASA DIŞI REKLAMLAR HALA PLATFORMDA BULUNABİLİYOR

Bir esrar araştırması sonrası McGrath; vergisiz sigaralar, yasa dışı esrar, LSD ve halüsinojenik mantarlarla ilgili birçok Facebook reklamı gördüğünü belirtti. Meta, düzenlemelerinin "farmasötik ve tıbbi olmayan ilaçların alım satımını" teşvik eden reklamları yasakladığını açıklasa da, bu tür içerikler hala platformda yer bulabiliyor.

META'DAN AÇIKLAMA GELDİ

Gelen tepkiler üzerine Meta, yasa dışı çocuk satışı gruplarını Facebook'tan kaldırdığını duyurdu. Teknoloji devi ayrıca, kullanıcı güvenliğini sağlamak amacıyla denetim sistemlerini geliştirmeye yönelik çalışmalarını sürdürdüğünü ifade etti.

Muhabir: Haber Bülteni