Giresun’un Piraziz ilçesinde yöresel lezzetlerin tanıtılması amacıyla ev hanımları tarafından organize edilen Yerel Mutfak Festivali büyük ilgi gördü. Festivalde, özellikle fındık yaprağı sarması dikkatleri üzerine çekti.

Piraziz Yerel Eylem Grubu Derneği (PİRYEG) tarafından ilçe stadında düzenlenen festivalde, yöreye özgü çalı çileği çorbası, fındık yaprağı sarması, karayemiş tuzlaması, Piraziz köftesi ve fındıklı burma tatlısı gibi yaklaşık 100 çeşit yöresel lezzet sergilendi. İlçedeki kadınlar tarafından hazırlanan bu yemekler, il ve ilçe dışından gelen katılımcılara ikram edildi.

"Amacımız Yerel Lezzetleri Tanıtmak"

PİRYEG görevlisi ve organizasyon sorumlusu Demet Öztürk, gazetecilere yaptığı açıklamada, festivalin amacının yereldeki ürünlerin tanınırlığını artırmak olduğunu belirtti. Öztürk, festivalde fındık yaprağı sarması ve ısırganlı pasta gibi farklı lezzetleri sergilediklerini dile getirerek, yörede yetişen bitkileri kullanarak yeni tatlar ortaya çıkardıklarını ifade etti.

"Tarifi 80 Yaşındaki Bir Teyzeden Aldık"

Öztürk, özellikle fındık yaprağı sarmasının geçmişten bugüne unutulmaya yüz tutmuş bir lezzet olduğunu vurgulayarak, “Piraziz’de yaşayan 80 yaşındaki bir teyzemizin tarifi ile fındık yaprağı sarmasını yaptık. Amacımız, eski tatlarımızı günümüzde de tadabilmek ve kaybolmalarını önlemek” dedi.

Vejetaryen ürünlerin yörede oldukça fazla olduğuna dikkat çeken Öztürk, “Bu ürünleri günümüze uyarlamak istedik. Isırganı pastaya dönüştürdük, çok da lezzetli oldu” diye konuştu.

Öztürk, ayrıca coğrafi işaretli ısırgan ve fındığın festivalde birçok yemekte kullanıldığını sözlerine ekledi.

Kore Kültür Merkezi’nden 13. Yıl Özel K-Beauty Kursları Başlıyor Kore Kültür Merkezi’nden 13. Yıl Özel K-Beauty Kursları Başlıyor

Kaynak: İHA