Okul yolunda ceviz ikramı Okul yolunda ceviz ikramı

Yapımında genellikle gürgen ve kayın ağacından faydalanılan fırıncı küreği unlu mamullerin pişirilmesi ve çıkarılması için kullanılan bir araç. Çoğunlukla ekmek ve pide fırınlarında ve taş fırınlarda kullanılan kürekler eskiden tamamı gürgen ağacından yapılan el işi ürünlerken, günümüzde el işi yapan kimse kalmadığından ve yetiştirilecek çırak bulunamadığından daha çok fabrikasyon üretim yapılıyor.

Ayrıca Akçaağaç da dayanıklılığı ve sıcağa karşı direnci sayesinde fırın küreği yapımında değerli bir ağaç türü olarak ön plana çıkıyor.

Küreklerin sapları kısa ve uzun olabiliyor. Fırınlarda kürek kullanımının vazgeçilmez olması, her geçen gün gelişen teknolojiye rağmen, elde yapılan fırın küreği imalatının teknolojiye yenilmeyen mesleklerden biri olmasını sağlıyor.

Pideye önce ustanın, sonra küreğin lezzet katması küreğin önemini bir kez daha ortaya koyuyor.

Marangoz ustalarının el emeği ile hazırlanan fırıncı kürekleri bu mesleğe her geçen gün değer kazandırırken kalite ve dayanıklılık da önem arz ediyor.

Üretimin yapılmadığı Ulucanlar’daki dükkânda ise piyasadan hazır olarak alınan küreklerin alım-satımı ve ticareti yapılıyor.

Muhabir: Necdet Gürsoy