Yeni yapılan düzenlemeyle fiş ve fatura kesmeyenlere yönelik ceza uygulamaları katmerli hale getirildi. Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, Resmi Gazete’de yayımlanan Vergi Usul Kanunu tebliği ile hangi durumlarda ceza uygulanacağına açıklık getirdi. Buna göre, fiş ya da fatura almayan nihai tüketicilere 5 bin lira özel usülsüzlük cezası kesilebilecek. Ancak cezanın uygulanabilmesi için iki şart bulunuyor: Tüketici, belge verilmediğini Gelir İdaresi Başkanlığı’na tespit edilmeden önce ve belgenin düzenlenmesi gereken tarihten en geç beş işgünü içerisinde bildirmelidir; aksi takdirde ceza kesilecek.

Ceza nasıl uygulanacak?

Örneklerle açıklanan uygulamada, Hasan Bey’in çocuğuna oyuncak alması ve fişini almaması durumunda 5 bin lira ceza kesilecek. Ayrıca, satıcı da özel usülsüzlük cezası ödeyecek. Eğer yapılan bir denetimde fiş alınmadığı tespit edilirse, nihai tüketiciye 5 bin lira ceza kesilecekken, ilgili mükellef için de artırımlı ceza uygulanacak.

Beş iş gününe dikkat!

Tüketicilerin fiş almamaları halinde, belirtilen beş iş günü içinde bildirim yapmaları gerektiğine dair örnekler verildi. Örneğin, Nevzat Bey’in yaptığı alışverişte fatura düzenlenmediğini beş iş günü içinde bildirmemesi durumunda 5 bin lira ceza ile karşılaşacak.

Yahya Sinvar'ın şehit olmasının ardından Hamas’ın yönetim stratejisinde değişiklik Yahya Sinvar'ın şehit olmasının ardından Hamas’ın yönetim stratejisinde değişiklik

Kayıt dışına yüzde 50 artırımlı ceza!

Vergi dairesinin bilgisi dışında faaliyet gösteren mükelleflere kesilecek cezalar ise yüzde 50 artırımlı olarak uygulanacak. Bu yeni düzenlemeler, kayıt dışı ekonomiyi azaltmayı ve vergi düzenini sağlamayı hedefliyor.

Kaynak: Haber Merkezi