Ekonomi

Fiyatlar ABD'nin faiz indirimi sonrası fırladı: Brent petrolün varil fiyatı 74,08 dolara yükseldi!

Uluslararası piyasalarda Brent petrolün varil fiyatı 74,08 dolar seviyesinde işlem görüyor. Dün 74,09 dolara kadar yükselen Brent petrol, günü 73,65 dolardan kapattı. Bugün saat 09.33 itibarıyla yüzde 0,58 artış göstererek 74,08 dolar seviyesine ulaştı. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrol ise 70,28 dolardan işlem gördü.

Abone Ol

Petrol fiyatlarındaki bu yükselişte, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) dört yıl aradan sonra politika faizini ilk kez düşürmesi önemli bir etken olarak öne çıkıyor. Fed, politika faizini 50 baz puan indirerek yüzde 4,75-5,00 aralığına çekti. Bu adım, ABD’de talebin toparlandığına dair işaretlerle birleşince petrol fiyatlarında artışa neden oldu.

Fed Başkanı Jerome Powell, toplantı sonrası yaptığı açıklamada enflasyon risklerinin azalırken, istihdam üzerindeki risklerin arttığını belirtti. ABD ekonomisinin genel olarak güçlü olduğunu ifade eden Powell, iş gücü piyasasının soğuduğunu ve enflasyonun düşüşe geçtiğini kaydetti.

ABD Petrol Stokları Azaldı

ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) verilerine göre, geçen hafta ticari ham petrol stokları 1,6 milyon varil azalarak 417,5 milyon varil seviyesine indi. Piyasa beklentisi stokların 200 bin varil azalacağı yönündeydi, bu yüzden gerçekleşen düşüş piyasa beklentilerinin üzerinde oldu. ABD’de artan petrol talebi ve stokların bir yılın en düşük seviyesine gerilemesi, fiyat artışını destekleyen diğer önemli faktörler arasında yer alıyor.

Orta Doğu’daki Çatışmalar Etkisini Sürdürüyor

Petrol fiyatları üzerinde etkili olan bir diğer önemli gelişme ise Orta Doğu’daki çatışmalar. İsrail ve Lübnan sınırında, 8 Ekim 2023’ten bu yana devam eden çatışmalarda son günlerde tansiyonun yükseldiği görülüyor. Lübnan Sağlık Bakanlığı, Hizbullah unsurlarının kullandığı cihazların patlatılması sonucu 12 kişinin hayatını kaybettiğini, 2 bin 800 kişinin ise yaralandığını açıkladı. Bu durum, bölgedeki belirsizliği artırarak petrol piyasasında fiyatlar üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor.

Teknik analizlere göre, Brent petrol için 74,85 ile 75,61 dolar aralığı direnç; 72,05 ile 71,29 dolar aralığı ise destek seviyeleri olarak izlenebilir.