Türkiye'nin en köklü yarışlarının başında gelen Gazi Koşusu, bu yıl 98. kez düzenlenecek. Haziran ayında gerçekleştirilecek olan bu prestijli yarış, Türk atçılığının en büyük derbisi olarak büyük bir heyecanla bekleniyor. Atçılık tutkunları ve yarışseverler, bu tarihi etkinlik için nefeslerini tutmuş durumda.

GAZİ KOŞUSU NE ZAMAN 2024?

Gazi Mustafa Kemal Atatürk adına 1927 yılından bu yana düzenlenen Türk at yarışçılığının derbisi Gazi Koşusu'nun 98.'si, 30 Haziran tarihinde İstanbul'da gerçekleştirilecek. Veliefendi Hipodromu'nda saat 17:15'te başlayacak olan bu prestijli yarış, atçılık tutkunları ve yarışseverler tarafından büyük bir heyecanla bekleniyor.

GAZİ KOŞUSU'NUN TARİHÇESİ

Kurtuluş Savaşı yıllarında Ankara'daki at yarışlarını himayesi altına alan Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 1927 yılında verdiği emirle Türk at yarışçılığının en prestijli etkinliği olan Gazi Koşusu'nun düzenlenmesini sağladı. Atatürk, at yarışlarının modern toplumlar için sosyal bir ihtiyaç olduğunu vurguluyor ve fırsat buldukça yarışları hipodromda takip ediyordu.

Gazi Koşusu'nun ilk düzenlendiği 10 Haziran 1927 tarihinde, 2 bin metre mesafede gerçekleştirilen yarışta birincilik ikramiyesi 2 bin lira olarak belirlenmişti. Bu tarihi yarışı, Ali Muhiddin Hacıbekir'in sahibi olduğu "Neriman" adlı safkan, jokeyi İhsan Atçı ile kazandı. Atatürk ve İsmet İnönü de bu ilk yarışı birlikte izlediler.

Gazi Koşusu'nun ilerleyen yıllarında Cumhurbaşkanları da bu prestijli yarışta başarı elde etti. İsmet İnönü, "Olgo" adlı safkanıyla, Celal Bayar ise "Cap Gris Nez" adlı safkanıyla bu önemli koşuyu kazandı. İstanbul'da ilk kez 1968'de düzenlenen Gazi Koşusu'nda ise Burhan Karamehmet'in "Asuvan" adlı safkanı birinci oldu.

15 Doktoralı, 200 sertifikalı Türk Ninja, belgelerini yırttı 15 Doktoralı, 200 sertifikalı Türk Ninja, belgelerini yırttı

Türk yarışçılığının en büyük klasiği olan Gazi Koşusu'nun ödülü, Atatürk'ün at üzerindeki som gümüşten heykeli, 1970 yılından itibaren galiplere verilmeye başlandı. Ünlü heykeltıraş Doç. Dr. Şadi Çalık'ın eseri olan bu heykeli ilk kez "Sadettin" adlı safkanın sahibi Sadun Atığ aldı.

Bu yıl 98.'si düzenlenecek olan Gazi Koşusu, 30 Haziran'da İstanbul Veliefendi Hipodromu'nda saat 17:15'te gerçekleştirilecek. Yarış, Türk atçılığının tarihine tanıklık etmek isteyen atçılık tutkunları ve yarışseverler için büyük bir heyecanla bekleniyor.

Muhabir: Haber Bülteni