Gazi Üniversitesi, Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından düzenlenen Yabancı Dilde Yeterlik (Muafiyet) Sınavı ile ilgili önemli bilgileri duyurdu. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan sınavları geçerek üniversitemize kabul edilen öğrencilerin, yabancı dilde eğitim veren lisans programlarına kayıtlı olmaları durumunda, yeni akademik yılın başında bu sınava girmeleri gerekmektedir.

Sınavın Aşamaları ve Tarihleri

Yabancı Dil Hazırlık Muafiyet Sınavı iki aşamadan oluşmaktadır. İlk aşama, 9 Eylül 2024 tarihinde gerçekleştirilecektir. İngilizce dilinden sınava girecek öğrenciler için sınav saat 10:00’da başlayacak, Almanca, Arapça ve Fransızca dillerinden sınava girecek öğrenciler için ise sınav saat 14:00’te yapılacaktır. İkinci aşama ise 11 Eylül 2024 tarihinde aynı saatlerde yapılacaktır.

Dünyanın en etkili 44 bilim adamı Hacettepe’de Dünyanın en etkili 44 bilim adamı Hacettepe’de

Sınav sonuçlarına göre başarılı olamayan öğrenciler, İngilizce Hazırlık Programı’na devam edecek ve 12 Eylül 2024 tarihinde yapılacak Seviye Tespit Sınavı’na katılacaklardır. Bu sınav sonucuna göre seviyelerine uygun sınıflara yerleştirileceklerdir.

Seviye Tespit Sınavı sonucunda B1 seviyesinde derslere başlayan öğrenciler, Güz Dönemi sonunda yapılacak Final Sınavı’na girme hakkına sahip olacaklardır. Final Sınavı'ndan başarılı olan öğrenciler Hazırlık eğitimini tamamlamış sayılacak, başarısız olanlar ise Bahar Dönemi'nde eğitimlerine devam edeceklerdir.

Birinci aşama sınavı, Okuma ve Dinleme bölümlerinden oluşmaktadır. İngilizce dilinden sınava girecek öğrenciler için Okuma Bölümü 55 soru, Dinleme Bölümü ise 25 sorudan oluşmaktadır. Her soru 1.25 puan değerindedir. İkinci aşama sınavı ise Yazma ve Konuşma bölümlerini içerir ve her bölüm 50 puan değerindedir.

Gazi Üniversitesinde Başarı Kriterleri

Birinci aşamada 59,5 ve üzeri puan alan öğrenciler, ikinci aşamaya geçme hakkı kazanacaktır. İngilizce Öğretmenliği ve Arapça Öğretmenliği programlarına kayıtlı öğrencilerin her iki aşamadan da 84,5 puan ve üzerini alması gerekmektedir.

Sınav günü yanınızda fotoğraflı kimlik belgesi (nüfus cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi vb.) ve öğrenci kimliği ya da kayıt sırasında alınan öğrenci belgesi bulunmalıdır.

Gazi Üniversitesi’ne yatay veya dikey geçiş yapan öğrenciler, daha önce Yabancı Dil Hazırlık Eğitimi alıp almadıklarına bakılmaksızın, Gazi Üniversitesi’nin Yabancı Dil Yeterlik Sınavı’ndan başarılı olmak zorundadır. Geçerli ulusal ve uluslararası sınavlara ilişkin detaylar, üniversitenin web sitesinde yer almaktadır.

Muhabir: Sevda Ecem