Gazze'de insani yardım taşıyan bir konvoy, İsrail Savunma Kuvvetleri'nin (IDF) hava saldırısına uğradı. IDF, saldırının "silahlı saldırganları" hedef aldığını söylerken, yardım konvoyunu organize eden ABD merkezli sivil toplum kuruluşu Anera, saldırıda ölenlerin silahlı saldırganlar değil, konvoyda görev alan nakliye şirketi çalışanları olduğunu belirtti.

Perşembe akşamı gerçekleşen saldırı, Refah'ta Birleşik Arap Emirlikleri tarafından işletilen bir hastaneye tıbbi malzeme ve yakıt taşıyan konvoyu hedef aldı. Konvoyun güzergahı, yardım araçlarının güvenliğini sağlamak amacıyla İsrailli yetkililerle önceden koordine edilmişti.

Anera'nın Filistin ülke direktörü Sandra Raşid, olayı "şok edici" olarak nitelendirerek, "Anera tarafından koordine edilen ve İsrailli yetkililer tarafından onaylanan bu konvoyda çalışan bir personelimiz şans eseri hayatta kaldı. Ancak ne yazık ki, birlikte çalıştığımız nakliye şirketinde çalışan birkaç kişi bu saldırıda hayatını kaybetti. Bu kişiler konvoyun en önündeki araçtaydı" dedi.

Gazze'den gelen henüz doğrulanmamış haberlere göre, saldırıda en az 5 kişi hayatını kaybetti.

IDF'den yapılan açıklamada ise, konvoy güzergahının önceden koordine edildiği kabul edilmekle birlikte, saldırının gerekçesi olarak "silahlı saldırganların konvoyun önündeki aracın kontrolünü ele geçirmesi" gösterildi. IDF, bu durumun konvoyu güvenli olmayan bir yöne yönlendirdiğini ve müdahalenin bu nedenle yapıldığını savundu.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Aracın ele geçirilmesi ve silahlı saldırganların aracına yönelik kesin bir saldırı gerçekleştirilebileceğinin doğrulanmasının ardından bir saldırı gerçekleştirilmiştir. Konvoydaki diğer araçlarda herhangi bir hasar meydana gelmemiş ve konvoy planlandığı gibi hedefine ulaşmıştır. Silahlı saldırganlara yönelik saldırı, insani yardım konvoyunun kontrolünü ele geçirme tehdidini ortadan kaldırmıştır"

"Tarikatçı dekan istemiyoruz" diyen öğrencilere ve il başkanına suç duyurusu "Tarikatçı dekan istemiyoruz" diyen öğrencilere ve il başkanına suç duyurusu

IDF, olayın ardından Anera ile temasa geçtiğini ve yardım kuruluşunun “konvoydaki tüm kuruluş üyelerinin ve insani yardımın güvende olduğunu ve planlandığı gibi hedeflerine ulaştığını doğruladığını” iddia etti.

Anera konvoyun hastaneye ulaştığını doğruladı ancak konvoyda seyahat edenlerden sadece bir kişinin Anera çalışanı olduğunu söyledi. Geri kalanlar, ismi açıklanmayan ortak nakliye şirketi için çalışıyordu. 

Raşid, “Ne olduğu konusunda acilen daha fazla ayrıntı arıyoruz” dedi. 

WFP, aracın Wadi Gaza'daki IDF kontrol noktasına yaklaşırken en az 10 kurşunla vurulduğunu söyledi. Araç güçlendirilmiş camla zırhlandırılmıştı ve içindeki hiç kimse yaralanmadı, ancak ajans, personelinin Gazze çevresindeki hareketini geçici olarak askıya aldı.

Aynı gün, IDF askerleri tarafından bir başka olayda, üzerinde BM amblemi bulunan bir Dünya Gıda Programı (WFP) aracına ateş açıldı. WFP yetkilileri, aracın Wadi Gaza'daki IDF kontrol noktasına yaklaşırken en az 10 kurşunla vurulduğunu ve aracın zırhlı camları sayesinde içerideki personelin zarar görmediğini belirtti. Bu olay sonrası, WFP Gazze'deki hareketlerini geçici olarak durdurdu.

Muhabir: Haber Bülteni