Yaşam

Güdül'de hünnap hasadı başladı

Ankara’nın hemen yanı başındaki Güdül ilçesinde hünnap hasadı başladı. Güney Asya kökenli olan bu şifalı meyve, halk arasında Çin hurması olarak da biliniyor ve elmaya benzerliğiyle dikkat çekiyor.

Abone Ol

Lezzetli tadının yanı sıra, sağlık açısından sayısız faydası olan hünnap, kemik sağlığını desteklemesi, uykusuzluğu gidermesi ve kan dolaşımını düzenlemesi ile öne çıkıyor. Ankara’nın yakınında üretilmesi ise özellikle başkent sakinleri için büyük bir avantaj sağlıyor.

Yerel Üreticiler Hünnap Yetiştiriciliğinde Öne Çıkıyor

Güdül’de yıllardır hünnap yetiştiren yerel çiftçilerden biri olan 70 yaşındaki Ruftane Babaoğlu, torunlarının teşvikiyle ata toprağını hünnap bahçesine çevirdi.

Sabahları ATV ile bahçeye gidip ağaçların bakımını yaptığını belirten Babaoğlu, “Çocuklar istediği için burayı bahçe yaptık, hünnap ağacı diktik. Sabahları geliyoruz, ATV’ye biniyoruz. Hünnap her şeye iyi sağlığa ve şekere iyi geliyor. Doktorlar söylüyor yiyin için diye çok faydalı. Onun için biz de özlendik işte. Diktik, yetiştirdik bu hale getirdik. Benim bahçemde 250-300 kilo çıkıyor. Geçen sene 50 liraya sattık. Bu yıl 75 liraya satıyoruz. Çocuklarım Ankara’ya götürüyorlar. Müşterileri var alıştır artık herkes istiyor” dedi. Babaoğlu, bahçesinden yılda 250-300 kilo hünnap hasat ettiğini ekledi.

Güdül'de Hünnap Üretimi Artıyor

Güdül ilçesine bağlı Yeşilöz Mahallesi Muhtarı Osman Odabaşı, hünnap üretiminin ilçede giderek yaygınlaştığını söyledi. Odabaşı, “Bu ağaçları Antalya Kemalpaşa’dan getirdim. Bütün ilçemiz bu ağaçlardan dikti. Bütün meyve satışı mükemmel. Kilosu 75 liradan satılıyor. Toplaması kolay, satması, pazarlaması çok kolay. Tembel işi iki işi istediği kadar hünnap yetiştirebilir. Hünnap bazı hastalıklara iyi geliyor kalp ve şeker gibi hastalıklara iyi geliyor. Şeker hastası olan çoğu kişi bize sipariş veriyorlar. Hünnap yetiştirmek çok kolay ne kadar su verirsen o kadar verim olur. Soğuk vurma derdi olmaz. Güdül ilçemizde yıllık en aşağı 200 tona yakın çıkar. Herkes iyi kötü bu meyveyi Güdül’de yetiştirir. Bu Hünnap elmaya benziyor ama çoğu kişi bu meyveyi bilmiyor. Bunun ana vatanı Amasya’dır. Aroması bol yemesi kolay. Bir dakika 10 tane bile yiyebilirsin” diye konuştu.

Hünnapın Faydaları ve Pazarı

Hünnap, özellikle kalp ve şeker hastalıklarına iyi gelmesiyle biliniyor ve bu özellikleriyle doktorlar tarafından da öneriliyor. Güdül ilçesi, hünnap üretimiyle bölgesel bir pazar oluşturmuş durumda. Hünnap meyvesi, hem yerel halk tarafından tüketiliyor hem de çevre illere pazarlanıyor. İlçede hünnap yetiştiriciliği, sağladığı kolaylıklar ve faydalar sayesinde her geçen yıl daha da artıyor.