Gümüşhane’de son yıllarda uygulanan etkin av koruma çalışmaları ve halkın bu konudaki duyarlılığı, yaban keçisi popülasyonunu adeta yeniden canlandırdı. Sayıları 3 bine yaklaşan yaban keçileri, bu kez bölgede inceleme yapan Gümüşhane Valisi Alper Tanrısever’in karşısına çıktı. Türkiye’de yaban keçilerinin en rahat gözlenebildiği şehirlerin başında gelen Gümüşhane, artan yaban keçisi nüfusuyla dikkat çekiyor.

Yoğun av koruma faaliyetleri ve kaçak avcılığın neredeyse yok denecek kadar azalmasıyla birlikte yaban keçileri, Gümüşhane’nin doğasında serbestçe dolaşıyor ve insanlara daha az korkuyla yaklaşabiliyor. İl genelinde dağlarda, köy yollarında ve şehir merkezinde sık sık vatandaşların karşısına çıkan yaban keçileri, bu kez yavrularıyla birlikte Vali Alper Tanrısever’in karşısına çıktı.

Köy yollarında inceleme yapmak üzere gittiği bölgede, av koruma ve gözlem yapan Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Gümüşhane Şube Müdürlüğü ekibiyle karşılaşan Vali Tanrısever, yoluna çıkan yaban keçilerini yavrularıyla birlikte fotoğrafladı. Dürbün ve teleskoplarla yavrularıyla dağ yamaçlarında gezen yaban keçilerini gözlemleyen Vali Tanrısever, “Gümüşhane dağlarının süsü” olarak kabul edilen ve kayaların usta tırmanıcısı olan yaban keçilerinin bu yıl çoğunlukla ikiz doğurduğunu söyledi.

Barok Dönemi'nden günümüze: Dritan ve Serklana Gani'den müzik ziyafeti Barok Dönemi'nden günümüze: Dritan ve Serklana Gani'den müzik ziyafeti

Yavrularıyla birlikte sevimli ve ürkek halde kayaların üzerinde rahatlıkla dolaşan yaban keçileri, zarafeti, asaleti ve masumiyetiyle gören herkesi etkileyen hayvanlar olarak tanımlandı. Vali Tanrısever, Gümüşhane’nin yaban keçilerinin en rahat gözlenebileceği şehirlerden biri olduğunu belirterek, “Dikkat! Yaban keçisi çıkabilir” söyleminin sıkça dillendirildiği bir durumdan bahsetti.

Gümüşhane’nin sadece doğal güzellikleriyle değil, yaban hayatı çeşitliliğiyle de dikkat çeken bir il olduğunu vurgulayan Vali Tanrısever, “Gümüşhane’miz sadece doğal güzellikleri ve coğrafyasıyla değil, yaban hayatıyla da gözümüze çarpıyor. Bugün DKMP Şube Müdürlüğündeki arkadaşlarla birlikte ilimizde sayıları 3 bine yaklaşan yaban keçilerini gözlemleme şansını bulduk. Burada vatandaşlarımızın keçileri koruduğunu ve kaçak avcılığın en büyük koruyucuları olduğunu gördük. İnsanlarımıza yolda giderken sadece güzel coğrafyasına değil, yaban hayatına da dikkat etmelerini tavsiye ediyorum. Vatandaşlarımıza ve DKMP ekibine teşekkür ediyorum” dedi.

Kaynak: İHA