15 Temmuz darbe girişimi sırasında darbeciler tarafından rehin alınan emekli Jandarma Kurmay Albay Güven Şağban, akciğer nakli beklerken Ankara Şehir Hastanesinde yaklaşık 20 gün boyunca entübe edildi. 55 yaşındaki Şağban, 19 Şubat'ta yaşamını yitirdi. Cenazesi yarın öğle namazına müteakip Ankara'da defnedildi.

Güven Şağban Nasıl Gazi Oldu?

Darbe girişimi başladığında Jandarma Genel Komutanlığı'nda görev yapan ve infaz edilmekten FETÖ'cü bir albayın silahının tutukluk yapmasıyla kurtulan Güven Şağban, dönemin Jandarma İstihbarat Başkanlığı Plan ve Güvenlik Daire Başkanı olarak büyük bir direniş sergiledi ve "gazi" unvanı aldı.

Karargahı FETÖ'cülerden Temizleyen Komutanlar

Jandarma Genel Komutanlığı'nı basan FETÖ'cülere karşı karargahı savunan komutanlar arasında bulunan Şağban, silah arkadaşları Jandarma Kurmay Albay Ali Demir, İstihbarat Daire Başkanı Jandarma Kurmay Albay Nurettin Alkan ve Personel, Plan, Yönetim Daire Başkanı Jandarma Kurmay Albay Aziz Yılmaz ile birlikte darbecilere geçit vermedi.

Güven Şağban'a Madalya Verilmemişti

15 Temmuz’dan bir yıl sonra Güven Şağban, pasif göreve getirildi, ardından da emekli edildi. Aynı durum, Balyoz kumpasında üç yıl hapis yatan Aziz Yılmaz’da da yaşandı. Yılmaz, 2018 yılında emekli edildi. Jandarma, bu isimlere "TSK Üstün Cesaret ve Feragat Madalyası" vermedi ve olay mahkemeye taşındı.

Güven Şağban Nereli?

Güven Şağban, 1969 yılında babasının memuriyetinden dolayı Bitlis’in Tatvan ilçesinde dünyaya geldi. İlkokulu Ankara’da, ortaokul ve liseyi Kütahya’nın Simav ilçesinde tamamladı. 1990 yılında Kara Harp Okulundan, 2000 yılında ise Kara Harp Akademisinden mezun oldu. Jandarma Subayı olarak çeşitli görevlerde bulundu ve plan subayı, şube müdürü ve daire başkanı olarak hizmet verdi.

Hasan Nasrallah kimdir? Hasan Nasrallah öldü mü? Hasan Nasrallah kimdir? Hasan Nasrallah öldü mü?

Güven Şağban 15 Temmuz

2007-2008 yıllarında İtalyan Güvenlik Akademisini tamamlayan Şağban, 2011-2013 yılları arasında Askeri Yüksek İdare Mahkemesinde üye olarak görev aldı. Jandarma Genel Komutanlığı İstihbarat Başkanlığı Plan ve Güvenlik Daire Başkanı iken, 15 Temmuz 2016 tarihinde darbecilere karşı koydu ve ardından gazi unvanını aldı. 2017'de Kurmay Albay rütbesinden emekli olan Şağban, VIP Hukuk ve Danışmanlık Bürosunu kurdu. Şağban, evli ve iki çocuk babasıydı.

Muhabir: Haber Bülteni