Hollanda'nın Leiden Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren CWTS (Bilim ve Teknoloji Çalışmaları Merkezi) Leiden Sıralama Sistemi 2024 Yılı Dünya Üniversiteleri Sıralaması açıklandı.

CWTS Leiden Sıralaması, Web of Science gibi büyük akademik veri tabanlarından elde edilen verilere dayanarak üniversitelerin bilimsel etki ve yayın performansını değerlendiren bir yöntemi benimseniyor. Bu nedenle, üniversitelerin akademik dünyadaki konumlarını belirlemede önemli bir referans olarak kabul ediliyor. 

2023 yılı CWTS Leiden Sıralaması'nda 1411 üniversite yer alırken, 2024 yılında bu sayı 1506'ya yükseldi. Hacettepe Üniversitesi bir önceki yıla göre 16 sıra yükseliş göstererek 394. sırada yer aldı.

Üniversitenin kıyaslandığı üniversite sayısı artarken sıralamada daha üst sıralara yükselmesi büyük bir başarı olarak değerlendirildi. Aynı zamanda Türkiye'de sıralanan 40 üniversite arasında tüm yayınlara aynı ağırlığı veren yönteme göre 1. sırada, ortak yayınlara düşük ağırlık veren yönteme göre Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nin ardından 2. sırada yer alarak önemli bir başarıya imza attı.

Ayrıca Hacettepe Üniversitesi Avrupa Üniversiteleri arasındaki değerlendirmede konumunu 7 basamak yükselterek 117. sıraya yerleşti.

KKTC’de ADAMEP eğitimi devam ediyor KKTC’de ADAMEP eğitimi devam ediyor

Alan bazlı değerlendirmede ise Hacettepe Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler alt kategorisinde dünyada 518, Türkiye’de ise ortak yayınlara düşük ağırlık veren yönteme göre 1. sırada, tüm yayınlara aynı ağırlığı veren yönteme göre ise ODTÜ’nün ardından 2. sırada yer aldı. Biyomedikal ve Sağlık Bilimleri kategorisinde ise üniversitemiz dünyada 205, Türkiye’de ise 2. sırada yer aldı.

Muhabir: Burcu Çayan