Kim Kimdir Nereli

Halid Şeyh Muhammed kimdir? Ne yaptı?

ABD'de 2001'de gerçekleştirilen 11 Eylül saldırılarının planlayıcıları arasında yer alan Halid Şeyh Muhammed ve iki diğer isim, idamdan kurtulmak amacıyla suçlarını kabul ederek itirafçı oldu. Sosyal medyada komik fotoğraflar içinde kullanılan Halid Şeyh Muhammed'in kim olduğu ise merak edilmeye başlandı.

Abone Ol

ABD'de 2001 yılında düzenlenen 11 Eylül saldırılarını planlamakla suçlanan Halid Şeyh Muhammed, Velid Bin Attaş ve Mustafa Ahmed Adem el-Havsavi, suçlarını itiraf etti. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), üç ismin itirafçı olduklarını duyurdu. Sosyal medyada sık sık "Sahura kalkan adam" olarak bilinen Halid Şeyh Muhammed'in kim olduğu ise merak edilmeye başlandı. Halid Şeyh Muhammed kimdir? Ne yaptı?

HALİD ŞEYH MUHAMMED KİMDİR?

Halid Şeyh Muhammed (Arapça: خالد شيخ محمد), 1 Mart 1964 veya 14 Nisan 1965 doğumlu, çeşitli terörizm suçlamalarıyla Amerika Birleşik Devletleri'ne bağlı Guantanamo Kampı'nda tutulan Pakistanlı bir tutukludur. El-Kaide'nin üst düzey yöneticilerinden biri olan Muhammed, 1999 ile 2001 yılları arasında örgütün propaganda faaliyetlerinin başında yer aldı. 9/11 Komisyonu Raporu'nda "11 Eylül saldırılarının baş mimarı" olarak tanımlanmış ve ifadesinde saldırıların tüm sorumluluğunu üstlenmiştir. Şu anda, 11 Eylül saldırılarıyla bağlantısı olduğu iddia edilen beş kişiyle birlikte, ölüm cezası istemiyle yargılanmaktadır.

HALİD ŞEYH MUHAMMED NE YAPTI?

Halid Şeyh Muhammed, Pakistan'ın Karaçi şehrinden Afganistan'a giderek Usame bin Ladin liderliğindeki el-Kaide'ye katıldı. 1999'da Kandehar'a geçerek el-Kaide'ye medya ve teknik destek sağladı ve 2000 yılı sonlarında örgütün Kandehar'daki medya komitesinin başına geçti.

Yakalanması ve Sorgulanması:

1 Mart 2003'te, Pakistanlı yetkililer tarafından yapılan açıklamayla Halid Şeyh Muhammed'in Pakistan'ın Ravalpindi şehrinde gerçekleştirilen bir operasyon sonucunda yakalandığı bildirildi. Beyaz Saray, Muhammed'in ABD ve Pakistan kuvvetlerinin ortak operasyonuyla yakalandığını belirtirken, Pakistan tarafı yalnızca Servislerarası İstihbarat (ISI) birimlerinin operasyona katıldığını açıkladı. Pakistan Cumhurbaşkanı Pervez Müşerref, ülkede az sayıda FBI ajanının bulunduğunu ve bu ajanların yalnızca istihbarat bilgisi sağladığını ifade etti. Ancak, bazı Pakistanlı yetkililer, önemli teröristlere yönelik operasyonlarda FBI ajanlarının da yer aldığını belirtti.

9/11 Komisyonu Başkanı Tom Kean ve Yardımcı Başkanı Lee H. Hamilton'ın 2006'da yayınlanan kitabında, Muhammed'in Karaçi'deki dairesine CIA, FBI ve Pakistan güvenlik kuvvetlerinin yaptığı bir operasyonla yakalandığı belirtilirken, Pervez Müşerref'in anılarına göre, Muhammed 29 Şubat günü yakalanmış ve üç gün boyunca Pakistanlı yetkililer tarafından tutulduktan sonra ABD hükûmetine teslim edilmiştir.

Tutuklanmasının ardından iki gün Pakistan'da tutulan Muhammed, daha sonra Afganistan'daki bir CIA gizli hapishanesine götürüldü. Mayıs 2004'te hazırlanan ve Ağustos 2009'da kamuoyuna açıklanan CIA raporuna göre, Muhammed'e yapılan sorgulamalarda, CIA adına çalışan bir sorgulayıcı, çocuklarını öldürmekle tehdit etmiştir. Ron Suskind'in 2006 tarihli kitabında, bir CIA yöneticisinin ifadesine göre, Muhammed bu tehdide "peki, daha iyi bir yerde Allah'a kavuşacaklar" şeklinde yanıt vermiştir. Üç gün Pakistan'da sorgulandıktan sonra Polonya'da bulunan gizli bir CIA hapishanesine nakledilen Muhammed, burada Stare Kiejkuty'de tutulduğu tespit edilmiştir.