Halit Meşal, 1956 yılında Batı Şeria'nın Ramallah kentindeki Silvad köyünde doğmuş bir Filistinli siyasetçidir. 2004 yılından beri Hamas’ın (İslami Direniş Hareketi) siyasi liderliğini üstlenmektedir. İşte Meşal’in hayatı ve kariyeri hakkında detaylar.

Halit Meşal Kimdir?

Halit Meşal, 28 Mayıs 1956'da, o dönemde Ürdün kontrolünde olan Batı Şeria'nın Ramallah kentindeki Silvad köyünde doğdu. 11 yaşındayken, İsrail'in Altı Gün Savaşı sonrası işgal ettiği Batı Şeria'dan ayrılarak ailesiyle birlikte 1967 yılında Kuveyt’e göç etti. Kuveyt'te 1971 yılında lise eğitimini sürdürürken Müslüman Kardeşler hareketinden etkilenerek bu cemiyete katıldı. 1978'de Kuveyt Üniversitesi'nin Fizik bölümünden mezun olduktan sonra öğretmenlik yaptı ve bu mesleği 1984 yılına kadar sürdürdü.

Ahmet Zenbilci oğlu kimdir, Ahmet Zenbilci oğlu ne yaptı? Ahmet Zenbilci oğlu kimdir, Ahmet Zenbilci oğlu ne yaptı?

Halit Meşal’in Hayatı ve Kariyeri

Halit Meşal, Kuveyt'ten ayrılarak 1990'da Hamas’ın üst düzey organlarının bulunduğu Ürdün’e geçti. Burada Hamas yapılanmasının liderliğini üstlendi ve 1996’da Hamas Siyasi Büro Başkanı oldu. 16 Eylül 1997'de, Amman'ın merkezindeki bir caddede Mossad ajanları tarafından kulağına zehir enjekte edilerek öldürülmek istendi. Ancak suikast başarısız oldu; İsrail ajanları yakalandı ve Meşal'e panzehir getirildi. Bu olay sonucunda İsrail hapishanelerindeki 40 Filistinli serbest bırakıldı.

Ürdün’deki görev süresi 1999'da Hamas’ın Ürdün ofisinin kapatılmasıyla sona erdi ve Meşal, Katar’a geçti. İki yıl boyunca Doha’da ikamet eden Meşal, ardından Suriye’ye geçti ve Ocak 2012’ye kadar burada kaldı. Suriye iç savaşının patlak vermesiyle Doha’ya geri döndü.

2017 yılında, 21 yıldır yürüttüğü Hamas Siyasi Büro Başkanlığı görevini kendi isteğiyle İsmail Heniyye’ye devretti. Aynı yıl, Katar’da açıkladığı "Yeni Belge" ile hareketin vizyonunu ve misyonunu güncelledi. 2021 seçimlerinde Hamas’ın dış ofisinin başına geçen Halit Meşal, yurt dışında çalışmalarını Musa Ebu Merzuk ile sürdürmektedir.

Muhabir: Haber Bülteni