İsrail ile Hamas arasında esir takasını da kapsayan Gazze Şeridi’nde ateşkes sağlama amacıyla Mısır’ın başkenti Kahire’de yapılan son görüşmelerde önemli gelişmeler yaşandı. Hamas, İsrail’in ateşkes için sunduğu yeni şartları reddettiğini duyurdu.

Hamas heyetinin, arabuluculardan son müzakereler hakkında bilgi aldıktan sonra Kahire’den ayrıldığı belirtildi. Hamas, 2 Temmuz’da ABD Başkanı Joe Biden tarafından açıklanan ve BM Güvenlik Konseyi tarafından kabul edilen ateşkes teklifine bağlı olduğunu vurguladı.

İsrail Ordusu, Hamas Lideri Ravi Mustaha'nın Öldüğünü Duyurdu İsrail Ordusu, Hamas Lideri Ravi Mustaha'nın Öldüğünü Duyurdu

Hamas, herhangi bir anlaşmanın kalıcı bir ateşkesi, İsrail’in Gazze Şeridi’nden tamamen çekilmesini, Gazzelilerin evlerine dönmesini, yardım ve yeniden inşa ile esir-tutuklu değişimini de içermesi gerektiğini belirtti. Hamas Sözcüsü Usame Hamdan, “2 Temmuz’da anlaştığımız konulardan geri adım atılması veya yeni şartlara ilişkin görüşmeleri kabul etmeyeceğiz” şeklinde konuştu. Ayrıca, ABD’nin yakın zamanda bir anlaşmaya varılacağına dair açıklamalarının yanlış olduğunu ifade etti.

Hamas’ın üst düzey yetkililerinden İzzet El Reşik, herhangi bir anlaşmanın kalıcı bir ateşkes ve İsrail’in Gazze’den tamamen çekilmesini içermesi gerektiğini yineledi.

Kaynak: İHA