Hamas, 1987 yılında Şeyh Ahmed Yasin, Abdülaziz el Rantisi ve Muhammed Taha tarafından kurulmuştur ve Arap-İslam dünyasının en büyük İslami hareketlerinden biri olarak kabul edilmektedir.

Candan Baysan vefat etti! Candan Baysan kimdir? Candan Baysan vefat etti! Candan Baysan kimdir?

Hamas'ın İktidara Gelişi

2006 yılında Filistin genelinde yapılan seçimler ile iktidar olan Hamas, İsrail başta olmak üzere Batılı ülkelerce tanınmamış ve hükümetten düşürülmüştür. Türkiye ise, Filistin'deki seçim sonuçlarını kabul ederek Filistin halkının iradesine saygı gösterilmesi gerektiğini savunmuştur.

Hamas Lideri Kim? 

Hamas'ın lideri İsmail Haniye'dir.

Gazze Şeridi ve Direniş

Hamas, Filistin'in önemli bir coğrafi kısmını oluşturan Gazze Şeridi'ni yönetmektedir. 'İsrail'e direnen bir Filistin' profili çizen Hamas, hem İsrail'in saldırılarına karşı direniş sergilemekte hem de İsrail tarafından şiddetli bir abluka uygulanan Gazze Şeridi’nde yaşayan yaklaşık 2 milyon Filistin halkının ihtiyacını karşılamaktadır.

Hamas'ın İdeolojisi ve Hedefleri

Hamas'ın amacı, İsrail'in yıllardan beri işgal ettiği Filistin topraklarından bir santimetre bile feragat etmemek ve 'Bağımsız Filistin'i kabul ettirmektir. Hamas Filistin'de, özellikle Gazze Şeridi'nde aktif olarak faaliyet göstermekte ve bu bölgedeki Filistin halkının haklarını savunmaktadır.

Hamas, Filistin'in bağımsızlığını savunan ve İsrail'e karşı direnişiyle bilinen bir siyasi ve askeri hareket olarak öne çıkmaktadır. Gazze Şeridi'nde etkin olan bu örgüt, bölgedeki Filistin halkının temel ihtiyaçlarını karşılamakta ve bağımsız Filistin devletinin kurulması için mücadele etmektedir.

Muhabir: Haber Bülteni