Elmadağ Özdemir Bayraktar Havacılık ve Uzay Teknolojileri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde hazırlık sınıfı öğrencileri Utku Berkay TAN ve İpek AK isimli öğrenciler danışman öğretmenleri ile tasarlamış oldukları açılır kapanır kabini olan drone ile okul yemekhanelerinde artan yemekleri yabani hayvanlar için yem haline getirip doğaya bırakıyorlar.

Okul yönetiminin de desteklediği sıfır atık projesi ile öğrenciler hem okullarında israfın önüne geçmeyi planladıklarını hem de projenin yurt genelinde yaygınlaşmasını istediklerini belirttiler.

Türk Eğitim-Sen'den eğitim reformu için önemli öneriler Türk Eğitim-Sen'den eğitim reformu için önemli öneriler

Çevre ve doğanın korunması, ekolojik dengenin devamı ve beraberinde tüm canlılar için gerekli sürdürülebilir yaşam alanlarının varlığına katkı sağlamak için bir farkındalık oluşturacak projenin hayata geçirilmesi hedefleniyor.

Öncelikli olarak büyük restoran zincirleri yöneticileri ile temasa geçilecek ve proje hakkında bilgilendirme sağlanacak. Bu süreçte işletme personeline kısa bir bilgilendirme metni iletilerek tabaklarda artan yemekleri ayrı bir bölmede biriktirilmesi ve ambalaj atıkları ve temizlik malzemesi atıkları ile teması en aza indirilerek biriktirilmesi sağlanacak.

İkinci aşamada bu besinler operasyon merkezimine alınıp türlerine göre ayrıştırılarak ve içerisinde hayvanların sağlığına beslenesine olumsuz etkisi olabilecek maddelerin olmadığından emin olduktan sonra insanların kolay ulaşamadığı bölgelere veya yakın temasın riskli olabileceği hayvan türlerine onları dron sesinden rahatsız olup ürkmeyeceği bir irtifadan, önceden hazırlanmış saf yük bırakma kabini vasıtası ile havadan bırakılarak teslim edilmesi gerçekleştirilecek.

Son ve dördüncü aşama yapılan her aktivitenin raporlanıp kayıt altına alınması olacak.

Muhabir: İrem Arslan