Celal Bayar, Kurtuluş Savaşı sırasında Yunan çeteleri tarafından ölüm listesine alınınca İzmir’in Tire ilçesinden dağları aşarak Aydın’ın Germencik ilçesine bağlı Dağyeni Mahallesi’ne geldi. Köyde ‘Galip Hoca’ adıyla bilinen Bayar, köyün ileri gelenleri tarafından saklandı ve yaklaşık 40 gün boyunca köyde misafir edildi. Bayar’ın köyde sıradan bir imam olarak tanınması, kimliğinin gizli kalmasını sağladı.

Tren Yolculuğu ve Germencik İstasyonu Olayı

Yunanların Aydın'ı işgal ettiği bu dönemde, köy halkı büyük bir fedakarlık gösterdi. Celal Bayar, nihayetinde köyden çıkarılarak Germencik İstasyonu’na götürüldü. Burada Çolak Efe ve Kara İsmail Efe, İngilizlerin istasyonu basması üzerine Bayar’ı bir hasıra sararak sakladı. Bayar, hasıra sarılı bir şekilde trene eşya görünümüyle binmeyi başardı ve Ankara’ya ulaştı.

Bayar’ın Cumhurbaşkanlığı Döneminde Köye Su Getirildi

Yıllar sonra Türkiye’nin üçüncü Cumhurbaşkanı seçilen Celal Bayar, kendisini kurtaran Dağyeni Mahallesi’ni unutmadı. Cumhurbaşkanı olduktan sonra köye adamlarını göndererek, köy halkının ne isterse yapılmasını istedi. Köylüler, 1919 yılında misafir ettikleri kişinin Celal Bayar olduğunu ancak 38 yıl sonra öğrendiler. Köylüler, başka bir şey talep etmeden sadece köylerine su getirilmesini istediler. Bayar, bu isteği yerine getirerek 1957 yılında köye bir çeşme yaptırdı. Bugün hala akan bu çeşme, vefa ve minnettarlığın bir sembolü olarak kabul ediliyor.

"Çürüyüp Gitmesin, Heder Olmasın"

Celal Bayar’ın Dağyeni Mahallesi’nde kaldığı ev koruma altına alınmış durumda. Ancak evin sahiplerinden Ahmet Aydın, evin çürümeye yüz tuttuğunu belirterek yetkililerden evin restore edilmesini talep etti. "Çürüyüp gitmesin, heder olmasın" diyerek evin önemine dikkat çekti. Köylüler, evin Bayar’ın anısına uygun bir şekilde korunmasını istiyor.

Köyün Sade İsteği 

Mahalle sakinlerinden Tuncay Avcu, köy halkının sadece su talep ettiğini belirterek, "Eski insanlar gözü tok insanlardı, bir su getirildi diye mutlu oldular" dedi. Günümüz insanlarının böyle bir fırsatı değerlendireceğini ve daha fazla şey isteyeceğini belirtti. Celal Bayar’ın, köyün bu sade talebini hemen yerine getirdiğini ve köyün ihtiyacını karşılamak için elinden geleni yaptığını ifade etti.

Kesinleşmiş cezası bulunan zehir taciri polisten bu kez kaçamadı Kesinleşmiş cezası bulunan zehir taciri polisten bu kez kaçamadı

Galip Hoca Efsanesi

Celal Bayar’ın köyde ‘Galip Hoca’ olarak tanındığını söyleyen Ali Tokucu ise, köyde saklanmasının ardından Bayar’ın cumhurbaşkanı olduktan sonra köye bir çeşme yaptırdığını ve bu çeşmenin hala köyde bir hatıra olarak durduğunu belirtti. Mehmet Yılmaz ise Bayar’ın ölüm yıldönümlerinde mezarına Dağyeni Mahallesi’nden toprak götürüldüğünü ve köyün bu anıyı yıllarca yaşattığını anlattı.

Kaynak: İHA