İngiliz ekonomist Timothy Ash, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in istifa etmek istediği yönündeki iddiaları değerlendirdi. Ash, Şimşek'in istifasının Türkiye ekonomisi üzerinde ciddi ve olumsuz etkileri olabileceği konusunda uyarılarda bulundu.

Timothy Ash, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Mehmet Şimşek'in istifa etmesi ya da görevden alınması durumunda Türkiye'nin karşılaşabileceği senaryoları ele aldı. Ash, Şimşek'in istifasının Türkiye'yi sermaye kaçışı, büyük bir devalüasyon ve sistemik bir krizle karşı karşıya bırakabileceğini belirtti.

Akaryakıt fiyatları cep yakmaya devam ediyor! 1 Ekim 2024 benzin, motorin, LPG fiyatları Akaryakıt fiyatları cep yakmaya devam ediyor! 1 Ekim 2024 benzin, motorin, LPG fiyatları

"Yeniden Büyük Bir Devalüasyon Olacak"

Ash, Türkiye'nin son bir yıl içinde 20 milyar doları aşan portföy girişleri sağladığını ancak Mehmet Şimşek'in görevden ayrılması durumunda bu fonların hızla ülkeyi terk edebileceği uyarısında bulundu. Böyle bir senaryoda, dolarizasyonun hızlanacağını, döviz rezervlerinin ciddi şekilde azalacağını ve büyük bir devalüasyon yaşanabileceğini vurgulayan Ash, bu durumun Türkiye ekonomisinde bankacılık sektöründe, ödemeler dengesi ve kamu borcunda sistemik bir krize yol açabileceğini ifade etti.

"Şimşek'in Uyguladığı Politikaların Alternatifi Yok"

Ash, Türkiye'nin ortodoks ekonomi politikalarına bağlı kalmaması durumunda, Körfez ülkelerinden beklenen yatırımların da gelmeyeceğini belirtti. Bu ülkelerin, Türkiye'deki yatırımları için asgari düzeyde güvenilir makroekonomik politikalar talep ettiğini vurgulayan Ash, Mehmet Şimşek'in yürüttüğü politikaların alternatifsiz olduğunu kaydetti. Ash, Şimşek'in istifasının Türkiye'de büyük bir ekonomik istikrarsızlık yaratabileceğini, bu durumun Türkiye'nin finansal piyasaları üzerinde ciddi olumsuz etkiler yaratabileceğini belirtti.

Türkiye Ekonomisi İçin Kritik Bir Eşik

Ash, Mehmet Şimşek'in ekonomi yönetimindeki rolünün kritik olduğuna dikkat çekerek, Şimşek'in görevden ayrılmasının ya da istifa etmesinin, Türkiye'nin uluslararası yatırımcılar nezdindeki itibarını zedeleyebileceğini ve ekonomik kırılganlıkları artırabileceğini belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin son dönemde izlediği ekonomi politikalarının, uluslararası piyasalarda güven uyandırmadığını, bu nedenle Şimşek'in görevi bırakmasının büyük riskler taşıdığını ifade etti.

Ne Olmuştu?

Son haftalarda Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ekonomi danışmanlarıyla yaşadığı gerginlik nedeniyle istifa etmek istediği yönündeki iddialar, ekonomi çevrelerinde büyük yankı uyandırdı. İddialara göre, Şimşek'in istifa etme isteği, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın araya girmesiyle engellendi. Şimşek, bu iddiaları yalanlamasına rağmen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuyla ilgili sessiz kalması dikkat çekti.

Muhabir: Haber Bülteni