Abbas Arakçi, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve AB Dış İlişkiler Servisi Genel Sekreter Yardımcısı Enrique Mora ile New York’ta yaptığı görüşmeye atıfta bulundu. Görüşmeler sırasında İran ile Rusya arasındaki askeri iş birliğinin yeni olmadığını ve bu iş birliğinin Ukrayna krizi öncesine dayandığını belirten Arakçi, Avrupa’nın İran'a yönelik tutumunun çifte standart barındırdığını vurguladı. Arakçi, "Borrell’e, bazı Avrupa ülkelerinin İsrail’e ileri teknoloji silahlar verdiğini ve İran’a karşı askeri operasyonlarda istekli bir şekilde yer aldıklarını söyledim." diye konuştu.

"ABD'nin Baskı Politikaları Devam Ediyor"

Arakçi, ABD’nin "maksimum baskı" politikalarının hâlâ sürdüğüne dikkat çekerek, Avrupa'daki ekonomik kuruluşların ABD Hazine Bakanlığı’nın politikalarına harfiyen uyduğunu ifade etti. Bu durumun, İran’a yönelik ekonomik ve askeri yaptırımların arkasındaki temel etkenlerden biri olduğunu belirtti.

Macron'dan Lübnan için ateşkes çağrısı! Macron'dan Lübnan için ateşkes çağrısı!

"Avrupa, İsrail'in Şantajına Boyun Eğiyor"

İran’ın Rusya’ya balistik füze gönderdiği iddialarını net bir şekilde yalanlayan Arakçi, “Açık bir şekilde tekrar söylüyorum, Rusya’ya balistik füze göndermedik. Eğer Avrupa’nın İsrail’in şantajına karşı geri adım atmak için bir bahaneye ihtiyacı varsa daha farklı bir hikaye bulsun” değerlendirmesinde bulundu.

AB Yaptırımlar Hazırlığında

Avrupa Birliği, İran’ın Rusya’ya Ukrayna’daki savaşta kullanılmak üzere balistik füze gönderdiğini ileri sürerek, bu füzelerin transferinde yer alan kişi ve kurumlara yönelik yaptırımların uygulanabileceğini duyurdu. AB yetkilileri, bu yaptırımların bölgedeki istikrarı korumak ve Rusya'nın askeri kapasitesini sınırlandırmak amacı taşıdığını belirtti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı