İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin kaybolan helikopterini bulan AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA) ile ilgili Tahran'dan yapılan açıklamaların yanı sıra Türkiye'ye resmî olarak teşekkür edilmemesi Ankara tarafından not edildi.

İRAN, ANKARA'NIN TEPKİSİ ÜZERİNE LİSTEYİ DÜZELTTİ

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın cenaze töreni için Tahran'da bulunduğu sırada, İran Resmi Ajansı tarafından yayımlanan 35 ülkelik listede Türkiye'nin yer almaması Ankara'nın tepkisine neden oldu. Bu tepki üzerine liste güncellendi ve Türkiye'ye teşekkür edildi.

AKINCI TARİHE GEÇTİ

Öte yandan bazı askeri ve siyasi temsilcilerin "Akıncı yardımcı olmadı" şeklindeki olumsuz açıklamaları gerginliğe neden oldu. Kaynaklar, kaza gecesi tüm risklerin alındığını ve genellikle 25-30 bin, en düşük 9 bin fit yükseklikte uçan Akıncı’nın yer yer 100 metre irtifada Reisi’nin enkazını aradığını belirtti.

TÜRKİYE KARŞILIKSIZ YARDIM ETTİ

Açıklamada, enkazın bulunduğu noktanın, Akıncı'nın arama yaptığı alanla aynı olduğu hatırlatıldı ve "Türkiye o gece hiçbir karşılık beklemeksizin güçlerini seferber etti. İran’dan gelen teklif sonrası hangi hava aracı ile sonuç alınabileceği istişare edildi ve Akıncı’da karar kılındı" cümleleri aktarıldı.

Trump'a Yönelik Üçüncü Suikast Girişimi Engellendi Trump'a Yönelik Üçüncü Suikast Girişimi Engellendi

"İRAN'IN AKINCI AÇIKLAMALARI GERÇEKÇİ DEĞİL"

Emekli Pilot General Osman Yıldırım, Reisi’nin tören alanına gidişi ve dönüşüyle ilgili süreçlerin doğru yönetilemediğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Hemen her aşamada ciddi hatalar yapıldığı çok net. Havacılık tekniği açısından seçilen araç ve güzergâh tayininde yanlış tercihler var. İranlı yetkililerin Akıncı ile ilgili yaptığı açıklamalar inandırıcılıktan çok uzaktı. Sadece biz değil bütün dünya olayı Flightradar24 üzerinden izledi. Böyle bir tablo ortada iken itibarlarını kurtarmak adına ortaya attıkları "okyanusta görevli drone’leri çağırdık, onlar da enkazı buldu" açıklaması teknik olarak imkânsız. Her ne kadar Türkiye’nin rakibi olmasalar da pazar endişesi ve kendi kamuoyundan yükselen tepkiler sebebiyle böyle bir tutuma gittiler.”

"BU OPTİK DONANIM VE GÜÇ YALNIZCA TÜRK HAVA ARAÇLARINDA VAR"

Uzman Kadir Doğan ise bu donanımın yalnızca Türk hava araçlarında olduğunu belirterek "Türkiye'nin teknoloji artısı her aşamada çok belirgindi. İran’ın Türkiye tercihi bilinçliydi. Çünkü bu optik donanım ve güç Türk hava araçlarından başka herhangi bir ülkede yoktu" ifadelerini aktardı.

"TEKNOLOJİK GERİ KALMIŞLIĞI ÖRTME AMAÇLI"

İran’da resmî yayın organlarından ayrı olarak yayın yapan medya kuruluşları, enkazın Akıncı tarafından bulunduğunu ve resmî açıklamaların itibar amaçlı yapıldığını savundu. Emrouz gazetesi; "Akıncı etkisini silme çabası teknolojik geri kalmışlığı örtme amaçlı" değerlendirmesinde bulundu. İran medyasındaki bir diğer yorumlamada da "Türkiye ve İran İHA endüstrisi arasındaki fark teknolojik değil, politik" denildi.

Muhabir: Haber Bülteni