Özge Mumcu kimdir? Uğur Mumcu'nun kızı mı? Özge Mumcu kimdir? Uğur Mumcu'nun kızı mı?

İsis'in kim olduğu merak ediliyor, kullanıcılar İsis'i araştırıyor. İsis'in hangi dinden olduğu ve nasıl ortaya çıktığı da merak konusu. Peki, İsis kimdir, hangi dine ait? Detayları sizin için araştırdık...

İsis Kimdir?

İsis, Mısır mitolojisinde önemli bir yere sahip olan bir tanrıçadır. Nut ile Geb’in kızı, Osiris, Seth ve Nephthys’in kardeşi olan İsis, ikiz kardeşi Osiris’in eşi ve Horus’un annesi olarak bilinmektedir. Farklı isimlerle de tanınan İsis, Ast, Aust, Eset veya Aset (Au-set, 'taht') adlarıyla anılmaktadır.

İsis Ne Tanrısıdır?

İsis, anneliğin ideal formu olmasının yanı sıra doğa ve büyünün koruyucusu kabul edilen yeryüzü ve yağmur tanrıçası olarak bilinir. Osiris kültü, MÖ 2. Binyılda Horus efsanesini de kapsayınca bu dönemden sonra Horus’un annesi olarak tasvir edilmiştir. Aynı zamanda firavunların kutsal anası ve koruyucusu, tahtın kişileştirilmiş formu ve firavunun gücünün kaynağı sayılmıştır.

İsis'in Diğer Adları Neler?

İsis, “Tek Tanrı”, “Tanrı ve Tanrıçaların en büyüğü”, “Tanrıların Kraliçesi”, “Dişi Ra”, “Dişi Horus”, “Yeni yılın Hanımı”, “Güneşi Doğduran”, “Gökyüzünün Hanımı”, “Gökten Işık Veren” gibi lakaplarla adlandırılmıştır. İsis ayrıca Ankhet (Hayat Veren), Ament (Gizli tanrıça), Anukis (Suyun bereket veren gücü) gibi adlarla da anılmıştır.

Mitolojik Anlatılar ve Efsaneler

1828’de bulunan Metternich dikilitaşında İsis’in, Osiris’i öldüren kardeşi Seth ile karşılaşması ve hapsedilmesi anlatılmaktadır. Bu anlatıya göre, İsis Thoth’un yardımıyla yedi akrebin eşliğinde hapisten kaçarak papirüs bataklığı yakınlarındaki bir köye varmıştır. Tanrıça burada zengin bir kadının evine gitmişse de kapı yüzüne kapanmış, gördüğü muameleye kızarak kadının çocuğunu öldürtmüş ve evini ateşe vermiştir. Ancak kadının ıstırabına üzülen İsis, çocuğu yeniden diriltmiş ve yangını söndürmüştür.

İsis'in Tasviri ve Sembolleri

İsis, genellikle bir taht üzerinde oturan, kanatlı ve başında boynuzlu bir güneş diski olan bir kadın olarak resmedilir. Elinde bir asa ve hayatın sembolü ankh taşırken, alnında adının hiyeroglif formu yer alır. İsis, Sirius yıldızı ile özdeşleştirilmiştir ve Nil Nehri'nin bereket getiren sularının İsis’in gözyaşları olduğuna inanılmıştır. Kırmızı yeşim taşından yapılan tyet veya İsis düğümü adı verilen muska, nazara karşı korunmak için kullanılmıştır.

İsis Hangi Dine Ait?

İsis gizemciliği, Mısır dinine ait ayinlerden biri olup, zamanla Akdeniz boyunca yayılmış ve MS 6. yüzyıla dek devam ettirilmiştir. Edfu, Koptos, Memphis ve Philae’de İsis tapınakları bulunmakta olup, Yunan mitolojisinde Demeter, Roma döneminde Ceres ile özdeşleştirilen tanrıçanın kültü Britanya’ya dek yayılmıştır.

İsis ve Hristiyanlık Dininin İlgisi Var mı?

Kimi yazarlar, tanrıça İsis ile genç Horus tasvirlerinin Hıristiyan sanatındaki Meryem ve çocuk İsa konulu resimlerin atası olduğunu öne sürmüşlerdir. Ayrıca, erken dönem Hristiyanlar, tanrıçanın lakabı olan Gökyüzünün Hanımı ifadesini Meryem Ana için kullanmışlardır.

İsis'in etkisi ve önemi, sadece Mısır mitolojisi ile sınırlı kalmayıp, zamanla farklı kültür ve dinlerde de yer bulmuş, önemli bir figür olarak tarihteki yerini almıştır.

Muhabir: Haber Bülteni