İsrail'de ordu sözcüsü Avichay Adraee'nin Gazze'deki taktiksel ateşkes çıkışı, Tel Aviv yönetiminde büyük bir krize neden oldu. Başbakan Binyamin Netanyahu, ateşkes haberlerini reddederek "Asla olmayacak" açıklamasında bulundu. Bugün ise dünyada ses getiren bir karar alarak 6 üyeli savaş kabinesini resmen feshetti. Reuters'ın haberine göre, Netanyahu'nun bu adımı, savaş kabinesi üyesi Benny Gantz'ın olağanüstü hal hükümetinden istifa etmesinin ardından bekleniyordu.

Savaş Kabinesinin Sona Erdi

İsrail Başbakanı Netanyahu, pazartesi günü siyasi- güvenlik kabinesiyle yaptığı toplantıda savaş kabinesinin sona erdiğini açıkladı. Bu adım, Benny Gantz'ın istifası ve eski Genelkurmay Başkanı Gadi Eisenkot'un da savaş kabinesinden ayrılmasının ardından geldi. Gantz, Netanyahu'ya "mümkün olan en kısa sürede" erken seçim çağrısında bulunmuştu. Bunun ardından Gadi Eisenkot da, Netanyahu'ya istifa mektubunu sunarak savaş kabinesinden ayrılmıştı.

Yeni Kabine Kurulmayacak

Netanyahu'ya göre, koalisyon partilerinin liderlerinden oluşacak yeni bir kabine kurulmayacak. Bu fikir daha önce bakanlar Bezalel Smotrich ve Itamar Ben Gvir tarafından gündeme getirilmişti. Ancak operasyonlarla ilgili hassas kararlar, Savunma Bakanı Yoav Gallant, Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer, Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Tzachi Hanegbi ve savaş kabinesinde gözlemci olarak görev yapan Shas Partisi Başkanı Aryeh Deri'nin yer alması beklenen daha küçük bir danışma forumunda ele alınacak.

Kabineyi Feshetme Kararının Arkasındaki Nedenler

İsrail'in önde gelen ana akım gazetelerinden Haaretz, Netanyahu'nun kabineyi feshetme kararının esas olarak aşırı sağcı koalisyon ortakları Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ve Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in savaş kabinesine dahil edilmesini engellemeyi amaçladığını yazdı. Pazar günü yapılan haftalık kabine toplantısında Netanyahu, "Hamas'ın yeteneklerini ortadan kaldırma hedefine ulaşmak için askeri kademenin her zaman kabul etmediği kararlar aldım. Bizim bir ordumuz olan bir ülkemiz var, bir ülkemiz olan bir ordumuz yok" dedi.

Ekonomik Krizin Kurbanı: 125 Yıllık Pastane Kapanıyor! Ekonomik Krizin Kurbanı: 125 Yıllık Pastane Kapanıyor!

Hassas Kararların Danışma Forumunda Ele Alınması
Netanyahu'nun hükümetindeki bakanlara, hassas toplantıları sınırlı bir forumda yapacağını bildirdiği belirtildi. Bu adım, savaş kabinesi yerine daha küçük ve kontrollü bir danışma forumu aracılığıyla operasyonel kararların alınmasını sağlayacak.

Muhabir: Haber Bülteni