Batı Şeria’da İsrail tarafından öldürülen Türk kökenli Amerikan vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi’nin Aydın Didim’deki cenaze törenine katılan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, törende sadece TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un konuşma yapmasına itiraz etti. Özel, bu durumu eleştirerek, şöyle dedi:

"Her iki çift laf kıymetli ama dinlemeyi bilene. Böyle günde halen daha ikilik, halen daha siyasi şey yaratıyorsunuz ya. Burada bizim de ağzımızdan çıkacak iki çift lafın çok yerde kıymeti olur. Takdir sizin ama hem 'tarafsızım' deyip, hem böyle işlerin içine girmek, din görevlilerini bu işe alet etmek, bunlar hoş olmadı"

Tartışmanın Sebebi Neydi?

Cenazede, TBMM Başkanı Kurtulmuş’un konuşmasının ardından Özel, mikrofonun yalnızca bir tarafa verilmesine tepki gösterdi. Özel, “Burada bizim de iki çift lafımızın kıymeti olur. Hem ‘tarafsızım’ diyorsunuz, hem böyle işlerin içine giriyorsunuz. Din görevlilerini bu duruma dahil etmek hiç doğru olmadı” ifadelerini kullandı. Kurtulmuş’un, “Siz de konuşsaydınız farklı bir şey mi söyleyecektiniz?” şeklindeki sorusuna ise Özel, “Onu ben takdir ederim” diyerek karşılık verdi.

Konunun Arka Planı

Özel, yaşanan gerginliği cenaze töreninden sonra yaptığı açıklamalarla detaylandırdı ve şu ifadeleri kullandı:

"Hepimiz Ayşenur kardeşimizin cenazesine katılmak üzere Didim'e geldik. Arkadaşlarımız cenazede konuşmalar olabileceğini iletti. Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Meclis Başkanı'nın konuşması için bir kürsü kurulduğunu öğrendim. Buna partililerimizin itirazı üzerine kürsü kaldırıldı."

Özel’in Tepkisi Büyüktü

CHP Genel Başkanı, TBMM Başkanı Kurtulmuş’a bir öneride bulunduğunu belirterek, şu değerlendirmede bulundu:

Filistin’e Destek Yürüyüşü İçin Hazırlıklar Başladı: Ankara'da Buluşma! Filistin’e Destek Yürüyüşü İçin Hazırlıklar Başladı: Ankara'da Buluşma!

"Sayın Meclis Başkanı'nı aradım. 'Ankara'dan buraya kadar gelmişim, hepiniz adına bir konuşma yapmam uygun olur' dedi. Ben de kendisine 'Tarafsız bir Meclis Başkanı olarak konuşsaydınız münasip olurdu ancak son dönemdeki tutumlarınızdan sonra tarafsızlığınızı kabul etmek sorun yaratır. Bu nedenle ana muhalefet partisi Genel Başkanı olarak benim varsa diğer siyasi partilerin genel başkanlarının da birer ikişer cümle kurması hem Ayşenur'un davasına hem Filistin davasına katkı sağlar. İsterseniz bunu siz teklif edin' dedim. Ancak din görevlisinin mikrofonu uzatmasını sağlayarak fiili durum yarattılar, bu konuyu oldubittiye getirdiler."

Cenaze töreni sona erene kadar sessiz kaldığını belirten Özel, "Cenazeyi yolcu ettikten sonra münasip bir dille kendisine bu konudaki tepkimi dile getirdim." diye konuştu.

Muhabir: Haber Bülteni