İstanbul'da limon fiyatları, son dönemde yaşanan dikkat çekici artışla gündemde. Özellikle son günlerde kilosu 100 liraya yaklaşan limon, marketlerde tane başına 10 TL fiyatıyla satılıyor. Hal esnafı ise, fiyatlardaki bu yükselişin stok azlığından kaynaklandığını belirtiyor ve Ağustos ortasından sonra bir düşüş bekliyor.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) raporlarına göre, Haziran ayında limon fiyatlarındaki aylık artış %86,93 ile rekor bir yükseliş gösterdi. ITO'nun raporunda limon, %56,64'lük fiyat artışıyla en çok zamlanan ürün olarak kaydedildi. Hal esnafı Nurullah Dağıstanlı, “Geçen sene bahçede fiyatlar 1-2 lira iken, bu yıl depolama yapan tüccar azlığı nedeniyle ürün bulmak zorlaştı. İlk hasat döneminde 5-7 lira arasında olan fiyatlar, stok yapılmaması nedeniyle fırladı,” dedi.

Akaryakıt fiyatları cep yakmaya devam ediyor! 1 Ekim 2024 benzin, motorin, LPG fiyatları Akaryakıt fiyatları cep yakmaya devam ediyor! 1 Ekim 2024 benzin, motorin, LPG fiyatları

Vatandaşlar ise fiyatlardaki bu yüksek artış karşısında şaşkınlıklarını dile getiriyor. Hüseyin Erdoğan isimli bir vatandaş, “Tüketim arttı, fiyatlar iki katına çıktı. Üretimde sıkıntı olduğunu düşünüyorum,” şeklinde konuştu. Hal esnafı, iklimsel bir problem olmadığını, fiyatların Ağustos'un 15'ine kadar yüksek seyredeceğini, ardından düşüş yaşanacağını öngörüyor.

Kaynak: İHA