Kola fiyatlarına yeni zam yolda! Kola fiyatlarına yeni zam yolda!

Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantılarına sayılı günler kalmışken, ekonomistlerin hesapları gündemde önemli bir yer buluyor. Milyonlarca vatandaş, açlık sınırının neredeyse 3 bin lira altında geçimini sürdürmeye çalışırken, patronların asgari ücretle ilgili ilk talebi ortaya çıktı. Bu yıl ara zam görmeyen asgari ücrete işverenler tarafından yüzde 30 zam talep edildi.

Patronlar Yüzde 30 Zam İstiyor

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun yaklaşan toplantısıyla birlikte, milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren asgari ücret zammı için gün sayılıyor. İşverenlerin ilk teklifi, asgari ücret artışı için yüzde 30 oldu. Ekonomim'in haberine göre, bu oran, aralık ayının son haftalarında netleşmesi beklenen yeni asgari ücrete yönelik ilk tahminler arasında yer alıyor.

Hükümetin Temmuz ayında açıkladığı Orta Vadeli Program’a göre hesap yapan ekonomistlerin ve işverenlerin talebi arasında benzerlikler bulunuyor. Yeni yılda vergi ve harçlarda yüzde 44'lük bir artış öngörülürken, enflasyon tahminlerinin yüzde 41 seviyelerinde olduğu ifade ediliyor. Ancak, iş dünyasının asgari ücret artışının yüzde 30 ile sınırlandırılmasını talep etmesi, kamuoyunda tartışmalara yol açtı.

DİSK'ten Açıklama: "Açlık Sınırına Baksınlar"

Cumhuriyet’in haberine göre, DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, işverenlerin bu talebine itirazda bulunarak, "Bu söylemleri dile getirirken bir de açlık sınırına baksınlar. İşçiler bu tür açıklamalara boyun eğmeyecek" ifadelerini kullandı. Görgün, ayrıca enflasyonu ücretleri baskılayarak düşürme hedefinin gerçekçi olmadığını belirterek, "Kimse bu yaklaşıma inanmıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: Ekonomim + Cumhuriyet