Yaz aylarının vazgeçilmez meyvesi karpuz, sofralarımızı süslemeye başladı. Ancak doğru karpuzu seçmek, lezzetin doruklarına ulaşmak için bazı incelikleri bilmek gerekiyor. İşte karpuz seçerken dikkat etmeniz gereken püf noktaları...

Antalya’da aç ayılar kovanları kemirdi Antalya’da aç ayılar kovanları kemirdi

Ağırlık

Karpuzun ağırlığı, olgunluğunu ve içindeki su miktarını belirler. Elinize aldığınızda beklediğinizden ağır geliyorsa doğru yoldasınız! Ağır karpuzlar, su oranının yüksek olduğunu ve dolayısıyla daha lezzetli olduğunu gösterir.

Şekil

Oval veya silindirik şekilli karpuzları tercih edin. Ayrıca, düzgün şekilde duran karpuzlar daha lezzetlidir. Şekli bozuk olan karpuzlar, büyüme sürecinde yeterince su ve besin alamamış olabilir.

Leke Rengi

Toprakla temas ettiği noktada sarı leke olgunluğu gösterir. Ne kadar sarıysa o kadar olgundur. Beyaz leke, karpuzun yeterince olgunlaşmadığını gösterebilir.

Dış Yüzey

Mat yüzeyli karpuzlar daha fazla toprakla temas etmiştir ve daha olgundur. Parlak yüzeyli karpuzlar genellikle yeterince olgunlaşmamış olabilir.

Ağ Şeklindeki Çizgiler

Karpuzun üzerindeki ağ şeklindeki çizgiler, tatlılığın ve tozlanmanın göstergesidir. Bu çizgiler, arıların çiçekleri tozlaştırdığına ve karpuzun tatlı olduğuna işaret eder.

Sap

Kurumuş ve sararmış sap, karpuzun olgun olduğunu gösterir. Yeşil saplı karpuzlardan kaçının, çünkü bunlar henüz tam olgunlaşmamış olabilir.

Ses

Karpuzu hafifçe tokatladığınızda tiz ve tok bir ses çıkıyorsa, karpuz içindeki su miktarı yüksektir. Boğuk bir ses ise karpuzun içinin boş olduğunu veya yeterince su içermediğini gösterebilir.

Muhabir: Haber Bülteni