Asayiş

İzmir’de 5 Kişinin Ölümüne Yol Açan Makas Faciasında 19 Yaşındaki Sürücüye 18 Yıl Hapis

İzmir Menderes'te 5 kişinin ölümüne neden olan kazada, 19 yaşındaki sürücü Yusuf İslam Koçak'a 18 yıl hapis cezası verildi. Mahkeme, sanığın bilinçli taksirle hareket ettiğine hükmetti.

Abone Ol

İzmir’in Menderes ilçesinde, 30 Haziran 2023 tarihinde meydana gelen ve 5 kişinin ölümüne, 20 kişinin yaralanmasına yol açan trafik kazasına sebep olan 19 yaşındaki sürücü Yusuf İslam Koçak'ın cezası belli oldu. İzmir 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, Koçak "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 18 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, Koçak'ın suçunu bilinçli şekilde işlediğine hükmederek cezada herhangi bir indirim uygulamadı.

Duruşmaya tutuklu sanık Yusuf İslam Koçak, SEGBİS üzerinden katılırken, taraf avukatları ve müştekiler de salonda hazır bulundu. Duruşma esnasında mahkeme başkanı, adli tıp kurumundan alınan trafik raporunun mahkemeye ulaştığını açıkladı. Sanık avukatları ise raporda eksikler olduğunu iddia ederek, raporun yenilenmesi ve kazanın meydana gelmesinde sinyal verilip verilmediğinin tespit edilmesini talep etti.

Cumhuriyet savcısı, sanığın "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan cezalandırılmasını ve cezada alt sınırdan uzaklaşılmasını talep etti. Savcılık mütalaasında, sürücünün tehlikeli şekilde makas atarak kazaya sebebiyet verdiği ifade edildi.

Savunmasında beraatini talep eden sanık Yusuf İslam Koçak ise kaza sonrası kendisinin teslim olduğunu belirterek, "İddia edildiği gibi makas atma yok, basit bir kaza söz konusu. Yaşım genç, sadece 1 yıldır ehliyetim var. Ağır kusurlu olduğumu kabul ediyorum ancak basit taksirden cezalandırılmam gerektiğini düşünüyorum" dedi.

Mahkeme heyeti, sanığa önce "taksirle birden fazla kişinin ölümü ve yaralanmasına neden olma" suçundan 12 yıl hapis cezası verdi. Ancak suçun bilinçli taksirle işlenmiş olması sebebiyle ceza yarı oranında artırılarak 18 yıla çıkarıldı. Sanık Yusuf İslam Koçak’a herhangi bir takdiri indirim de uygulanmadı.

Olayın Geçmişi

Menderes ilçesinde 30 Haziran 2023 tarihinde meydana gelen kazada, Özcan Özer yönetimindeki otomobil, Yusuf İslam Koçak'ın kullandığı hafif ticari araç tarafından, "makas atma" olarak bilinen tehlikeli şerit değişiklikleri sırasında çarpılmıştı. Çarpmanın etkisiyle otomobil refüje savrularak karşı şeritteki minibüsle çarpışmış, kazada Özcan Özer, eşi Sibel Özer, oğlu Ali Alperen Özer, ablası Şengül Akbaş ve minibüsteki yolcu Mustafa Kemal Karaca hayatını kaybetmişti. Kazada 20 kişi de yaralanmıştı.

Koçak, olay sonrası jandarma ekiplerince gözaltına alınmış ve tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. Mahkeme sürecinde ise hakkında 22,5 yıla kadar hapis istemiyle dava açılmıştı.