Fındık başta olmak üzere birçok tarım ürününe zarar veren kahverengi kokarca böceği, çiftçilerin en büyük sorunlarından biri olarak öne çıkıyor. Bu zararlı ile mücadele yöntemleri üzerine bilgi veren İbrahim Sağlam, çiftçilere nemli ağaçlara yerleştirilen feromon tuzakları hakkında bilgi verdi. Sağlam, özellikle nemli bahçelerde bu böceğin yoğun olarak görüldüğünü, buna karşın rüzgar alan ya da sahile yakın bahçelerde bu tehlikenin daha az olduğunu ifade etti.

“Rüzgar Alan Bahçelerde Daha Az Görülüyor”

İl Tarım ve Orman Müdürü Sağlam, kahverengi kokarcanın sevdiği ve sevmediği bölgeler hakkında şu bilgileri paylaştı: "Bu zararlının yoğun olmadığı bölgelerde yapılan ilaçlama, yararlı böceklerin de ölmesine neden olabilir. Bu nedenle zararlının yoğunluğunu belirleyerek ilaçlama yapılması gerekiyor. Gözlemlerimiz, rüzgar alan veya yüksek rakımlı (250-300 metre üzeri) bahçelerde bu böceğin daha az görüldüğünü ortaya koyuyor. Ancak nem biriken alanlarda yoğun şekilde bulunuyor."

Yeşilçam efsanesi Filiz Akın yeniden hastaneye kaldırıldı! Son fotoğrafı sevenlerini üzdü! Yeşilçam efsanesi Filiz Akın yeniden hastaneye kaldırıldı! Son fotoğrafı sevenlerini üzdü!

Metruk Binalar Zararlının Kış Sığınağı

Kahverengi kokarca böceğinin kış aylarını metruk binalar ve kullanılmayan yapılarda geçirdiğine dikkat çeken Sağlam, mücadele yöntemleri hakkında da bilgiler verdi: "Hasat sonrası, böceğin yoğun olduğu alanlarda ilaçlama yapıyoruz. Zararlının kışladığı binaların etrafına feromon tuzakları kuruyoruz. Bu tuzaklar sayesinde böceği tespit ediyor ve gerekli müdahaleyi yapıyoruz."

Toplu İlaçlama Çalışmaları Başlatılacak

Yaz sonrasında, böceğin yoğun olarak görüldüğü köylerde kapsamlı bir ilaçlama çalışması başlatacaklarını duyuran Sağlam, "Bakanlık olarak gerekli ilaçları temin edeceğiz ve belediyeler ile muhtarlardan alınan araçlarla her gün 10 köyü ilaçlayacağız. Ayrıca, böceğin bahçelere geçişini engellemek için feromon tuzakları kullanacağız ve bu tuzakların olduğu alanları düzenli olarak ilaçlayacağız," dedi. Sağlam, kahverengi kokarcanın özellikle nemli alanları tercih ettiğini ve bu tür alanlarda dikkatli olunması gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: İHA