Uzmanlar, kanser tedavisi gören kişilerin kilo vermeye meyilli olduğunu ve yediklerine dikkat etmeleri gerektiğini belirtiyor. Medicana Bursa Hastanesi Tıbbı Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Nilüfer Avcı, hastaların beslenmeden egzersize kadar birçok etkenin tedavi sürecine katkı sağladığını ifade etti. Avcı, doymuş yağların ve kalorili beslenmenin obezite ve birçok kanser türüne yol açabileceğini, tekli doymamış yağların ise zeytinyağı, avokado, fıstık, balık ve ceviz gibi gıdalarda bulunduğunu belirtti.

Et Tüketimi ve Kanser İlişkisi

Araştırmalar, aşırı et tüketen bireylerde kolon, prostat ve mide kanseri riskinin arttığını gösteriyor. Etin mangalda veya yüksek ısıda pişirilmesi kanser riskini artırabilir. Ancak, kanser tedavisi sırasında et sağlıklı pişirilerek belirli ölçülerde tüketilebilir. Şeker tüketiminin doğrudan kanser riskini artırdığına dair bir kanıt bulunmasa da aşırı şeker tüketimi kilo alımına neden olabilir ve bu da kanseri tetikleyebilir.

Yaman: Engelli sağlık çalışanları hakkını bekliyor Yaman: Engelli sağlık çalışanları hakkını bekliyor

Vitamin ve Mineral Takviyelerine Dikkat

Sebze ve meyve tüketiminin mide ve bağırsak kanseri riskini azalttığını belirten Avcı, kanserli hastalara günde 2-3 porsiyon sebze ve 1-2 porsiyon meyve önerildiğini söyledi. Orta düzeyde fiziksel aktivitenin hastanın halsizlik, kas kuvveti, kalp-damar sağlığı ve ruhsal durumunu iyileştirdiğini belirtti. Avcı, doktorun önerisi olmadan vitamin ilaçları kullanılmaması gerektiğini, gereksiz vitamin kullanımının zararlı olabileceğini vurguladı. Özellikle kemoterapi sırasında bağışıklık sisteminin zayıf olması nedeniyle hijyenin önemine dikkat çekti.

Tedavide Kullanılan İlaçlar

Prof. Dr. Nilüfer Avcı, kemoterapide kullanılan ilaçların çeşitli yan etkilere sahip olabileceğini belirtti. "Kemoterapi, kanser hücrelerinin hızlı çoğalma ve bölünme yeteneğine etki ederken, normal hücrelere de zarar verebilir. Bu süreçte saç dökülmesi, kansızlık, ağız yaraları, bulantı, ishal ve kabızlık gibi yan etkiler görülebilir. Ayrıca bazı kemoterapi ilaçları kalp, böbrek, akciğer ve sinir sisteminde de yan etkilere neden olabilir," dedi.

Akıllı İlaçlar

Kanser hücrelerinin normal hücrelerden farklı özelliklere sahip olduğunu belirten Avcı, "Sadece kanser hücrelerini hedef alan ve bu hücreleri yok etmeyi amaçlayan ilaçlara akıllı ilaç denir. Bu ilaçlar, normal hücrelere zarar vermeden kanser hücrelerini yok etmeyi hedefler. Günümüzde modern tıptaki gelişmeler sayesinde kanser hücresinin biyolojik özelliklerini tespit edebiliyor ve buna göre hedefe yönelik ilaçlar kullanıyoruz," şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA