1. Bina Tamamlama Sigortası ( Kentsel Dönüşüm Sigortası) Nedir?

Kentsel dönüşümde evini dönüştürmek isteyenlerin müteahhit ile anlaşması durumunda, inşaat sürecinde müteahhidin iflası, vefatı gibi risklere karşı vatandaşların haklarını koruyan bir sigorta türüdür. Sigortayı müteahhit yaptıracak, ancak evini dönüştürecek olanlar bu sigortayı talep edebilecekler.

2. Sigorta Neden Gereklidir?

Kentsel dönüşüm projelerinde vatandaşların müteahhitin finansal sıkıntılarından kaynaklanabilecek risklere karşı korunmasını sağlar. İnşaatın tamamlanmaması durumunda hak sahiplerinin mağdur olmasını engeller.

3. Zorunlu Bir Sigorta mı?

Hayır, şimdilik zorunlu değildir.

4. Sigorta Ne Zaman ve Nasıl Devreye Girecek?

Müteahhit iflas ederse, konkordato ilan ederse, mali durumu bozulursa, vefat ederse veya mevzuata aykırı hareket ederse sigorta devreye girecek. Projede yazan teslim tarihinden itibaren 12 ay içinde konutlar teslim edilmezse, sigorta şirketi ya ödenen bedeli yasal faizi ile birlikte geri ödeyecek ya da inşaatı tamamlayarak 24 ay içinde konutları teslim edecek.

Okul yolunda ceviz ikramı Okul yolunda ceviz ikramı

5. Sigorta Şirketi İnşaatı Tamamlayacak Olursa Konut Sahiplerinin Hakları Neler Olacak?

Sigorta şirketi, konut teslim edilinceye kadar her ay projenin yapım maliyetinin binde 5’i oranında kira tutarını hak sahiplerine ödeyecek.

6. Sigorta Süreci Nasıl İşleyecek?

Sigorta şirketi, yapı ruhsatı alınmadan önce poliçe düzenleyecek ve müteahhide verecek. Arsa sahiplerinin menfaatleri için azami teminat limiti belirlenerek poliçede yer alacak. Ödemeler sadece banka kanalıyla yapılırsa sigorta teminatı kapsamında olacak.

7. Sigorta Şirketi Her Müteahhidi ve Her İnşaatı Sigortalayacak mı?

Hayır. Sigorta şirketi, müteahhidin mali durumunu ve geçmiş projelerini inceleyerek yeterli görürse sigorta yapacak. İnşaat süreci boyunca sigorta şirketi denetim yapacak.

8. Müteahhit Deprem, Sel Gibi Afetler Nedeniyle İnşaatı Tamamlayamazsa Sigorta Devreye Girecek mi?

Afetler sigorta teminatı içine girmiyor. Ancak, müteahhit veya hak sahipleri talep ederse doğal afetler ek teminat olarak sigortaya dahil edilebilecek.

9. Sigortanın Maliyeti Banka Teminat Mektupları ile Aynı mı Olacak?

Bina tamamlama sigortası, banka teminat mektuplarına alternatif bir ürün olmasına rağmen vergi ve harç konusunda bankaların sahip olduğu muafiyetler sigorta şirketlerine tanınmamıştır. Bu konuda mevzuat düzenlemesi gerekmektedir.

 

Muhabir: Haber Bülteni