Kızıldeniz'de gemileri hedef almaya devam eden Yemen'deki İran destekli Husiler, geçtiğimiz hafta Yunanistan'a ait Liberya bandıralı Tutor isimli gemiye düzenlenen saldırının görüntülerini paylaştı. Husilerin silahlı kanadının sözcüsü Yahya Saree, bu görüntüleri yayınlayarak, gelecekte daha fazla saldırı düzenleyeceklerini belirtti.

Uzman Çavuş beylik tabancasıyla intihar etti! Uzman Çavuş beylik tabancasıyla intihar etti!

Saree, 12 Haziran'da Tutor'a düzenlenen saldırının ardından yaptığı açıklamada, "Saldırı 1 insansız su üstü aracı (USV), çok sayıda insansız hava aracı (İHA) ve balistik füzelerle gerçekleştirildi. Gemi, işgal altındaki Filistin limanlarına giriş yasağı kararını ihlal etmesi nedeniyle hedef alındı" dedi. Saldırıda Filipinli bir mürettebat hayatını kaybetti.

Saldırılarda Batan İkinci Gemi

İngiltere Deniz Ticareti Operasyonları Kurumu (UKMTO) tarafından dün yapılan açıklamada, "Askeri yetkililer, bildirilen bölgede gemi enkazı ve petrol görüldüğünü bildirdi. Geminin battığı düşünülüyor" ifadesi kullanıldı. Yunanistan gemisinin, Husilerin saldırıları sonucunda batan ikinci gemi olduğu belirtildi.

Husiler, 18 Şubat'ta Kızıldeniz'de Belize bandıralı "Rubymar" adlı İngiliz kargo gemisini vurmuştu. Geminin, saldırıdan 12 gün sonra battığı kaydedildi.

Saldırılar Devam Ediyor

Husiler, İsrail’in Gazze’deki saldırılarına tepki olarak Kasım ayından bu yana Aden Körfezi’ndeki uluslararası ticari gemilere insansız hava aracı ve füzelerle saldırılar düzenliyor. Bu saldırılarda bugüne kadar toplam 60’tan fazla gemi hedef alınırken, dört denizci hayatını kaybetti.

Husilerin saldırıları, Kızıldeniz'de ticaretin güvenliğini tehdit etmeye devam ediyor. Uluslararası toplum, bu tür saldırıların denizcilik ve ticaret üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekiyor ve çözüm için diplomatik yolların aranması gerektiğini vurguluyor.

Kaynak: İHA