Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2024 Ağustos ayına ait Konut Fiyat Endeksi (KFE) verilerini yayımladı. Açıklanan verilere göre, Ağustos ayında KFE, bir önceki aya göre yüzde 3,6 oranında artış gösterdi. Bu artışla birlikte, yıllık bazda nominal olarak yüzde 34,3 oranında bir yükseliş kaydedildi. Ancak, enflasyon etkisinden arındırıldığında reel anlamda yüzde 11,6'lık bir düşüş yaşandı.

KFE Seviyesi ve Aylık Değişimler

Konut fiyatlarındaki kalite etkisinden arındırılmış değişimlerin izlendiği KFE, Ağustos 2024’te yüzde 3,6 artışla 146,4 seviyesine yükseldi. Aylık bazda yaşanan bu artış, konut piyasasındaki hareketliliği yansıtırken, yıllık bazda nominal artışın yüzde 34,3 seviyesinde gerçekleşmesi dikkat çekti. Ancak reel fiyatlar, aynı dönemde yüzde 11,6 oranında geriledi.

İstanbul'da ekmek artık aslanın midesinde! Dev zam yolda! İstanbul'da ekmek artık aslanın midesinde! Dev zam yolda!

İstanbul, Ankara ve İzmir’de Fiyat Artışları

Büyükşehirlerdeki konut fiyatlarına bakıldığında, 2024 yılı Ağustos ayında İstanbul, Ankara ve İzmir’deki KFE değerlerinde önemli artışlar kaydedildi. Bir önceki aya göre İstanbul’da yüzde 5,5, Ankara’da yüzde 4,3 ve İzmir’de yüzde 2,0 oranında fiyat artışı yaşandı. Yıllık bazda ise İstanbul’da yüzde 27,1, Ankara’da yüzde 35,6 ve İzmir’de yüzde 32,4 oranında yükseliş gerçekleşti.

Kaynak: İHA