Ekonomi

Konut kredilerinde yeni dönem: Faiz oranları düştü, vatandaş rahat bir nefes alacak

Kamu bankaları konut kredisi faiz oranlarını düşürmeye başladı. Özellikle Ziraat Bankası’nın başlattığı yeni kampanya, ev sahibi olmak isteyenler için büyük bir fırsat sunuyor. Faiz oranları 2.79 ile 2.89 arasında değişiyor ve cazip vade seçenekleriyle bu oranlar, vatandaşların aylık kredi ödemelerinde rahatlama sağlayacak.

Abone Ol

Ziraat Bankası, konut kredisi faiz oranlarında indirime gitti. Banka, "Konut Kredisi Ürün Paketi" kapsamında 60 aya kadar vade seçeneğinde %2.89, 120 aya kadar vadede ise %2.79 faiz oranlarıyla kredi imkanı sunuyor. Örneğin, 1 milyon lira kredi kullanan bir müşteri 120 ay vadede ayda 29 bin lira ödeyerek ev sahibi olabiliyor.

Kamu Bankalarından İlk Adım: Faiz İndirimleri Başladı

Merkez Bankası'nın sıkı para politikası nedeniyle bir süredir yüksek seyreden konut kredisi faizleri, kamu bankalarının attığı adımlarla düşmeye başladı. Ziraat Bankası’nın başını çektiği bu kampanyaya diğer kamu bankalarının da katılması bekleniyor. Ziraat Bankası’nın kampanyası, sektörde %2'lik bir faiz indirimi ile dikkat çekiyor. Özel bankalarda ise konut kredisi faiz oranları %3 ile %7 arasında değişiklik gösteriyor.

Konut Kredisine Başvuru Şartları

Konut kredisi kampanyasından faydalanmak isteyenlerin, Bankkart, Kredili Mevduat Hesabı (KMH), Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), Zorunlu Deprem Sigortası (DASK), Konut Sigortası ve Kasko gibi bankacılık ürünlerinden en az dördüne sahip olması gerekiyor. Ayrıca, ilk kez ev sahibi olacaklar için bu kampanya daha avantajlı hale getirilirken, ikinci evini almak isteyenler için kredi limitinde %22,5 sınırlaması getirildi.

En Pahalı Konut Fiyatları Olan İller

Türkiye genelinde konut fiyatları son bir yılda reel olarak %17 oranında geriledi. Ağustos ayı itibarıyla metrekare fiyatlarına göre en pahalı konutların bulunduğu iller sıralandı. Muğla, İstanbul ve Aydın en yüksek fiyatlı iller arasında ilk üç sırayı aldı.

Metrekare fiyatı en yüksek olan 10 il şu şekilde sıralandı:

  1. Muğla: 61 bin 419 TL
  2. İstanbul: 40 bin 741 TL
  3. Aydın: 38 bin 588 TL
  4. Antalya: 35 bin 595 TL
  5. İzmir: 35 bin 238 TL
  6. Çanakkale: 32 bin 83 TL
  7. Balıkesir: 31 bin 489 TL
  8. Edirne: 27 bin 319 TL
  9. Bartın: 27 bin 240 TL
  10. Sinop: 26 bin 967 TL

Tüketici Kredilerinde Gevşeme Beklentisi

Ekonomistler, önümüzdeki aylarda bankaların kredi musluklarını yeniden açmaya başlayacağını öngörüyor. Kasım ve Aralık aylarında tüketici kredilerinde gevşeme yaşanacağı, bu süreçte ihtiyaç kredileri ve diğer tüketici kredisi türlerinin daha erişilebilir hale geleceği tahmin ediliyor. Ancak bu dönemde bankaların kâr marjlarını artırmaya yönelik adımlar da bekleniyor.