Sivas’ın Altınyayla ilçesi Deliilyas Beldesi Yassıpınar Mahallesi’nde 25 yılı aşkın süredir değirmen işleten Döndü Demiray, köyün takdirini kazanan bir isim haline geldi. Eşinin yoğun iş temposu nedeniyle değirmen işini üstlenen Demiray, başlarda çevresinden karşılaştığı olumsuz yorumlara rağmen, azmi ve kararlılığı ile bu zorlukların üstesinden geldi.

İlk başladığında, çevresinden "Kadın bu işi yapamaz", "Bu iş kadın işi değil" gibi tepkiler alan Demiray, eşinin desteğiyle bu önyargılara göğüs gerdi. İşini büyük bir özveriyle yaparak, diğer değirmenlerden ayrılan kaliteli bulgur ve un üretimi gerçekleştirdi. Bu başarısı, köylüler tarafından takdir edilerek, onun düzenli müşterisi olmalarını sağladı.

Kadınların Gücünü Gösterdi

Döndü Demiray, kadınların da erkekler kadar çalışabileceğini ve aile ekonomisine katkıda bulunabileceğini gösterdi. Eskiden sabahlara kadar çalışarak bulgur öğüttüğünü belirten Demiray, günümüzde işlerin biraz daha yavaşladığını ifade etti. Yılların verdiği tecrübeyle, değirmen işini oğluna devretmeyi planladığını açıkladı.

Demiray, işini devralan oğlunun da kendisi gibi aynı özveriyi ve kaliteyi devam ettirmesi için çaba göstereceğini belirtti. Kadınların da her alanda başarılı olabileceğini ve toplumda örnek olabileceğini gösterdiği için çevresinde büyük bir takdir topladı.

"Eşim destek oldu"

Döndü Demiray, eşinin desteğiyle bu işe başladığını ifade ederek, “Eşimin işlerinin yoğun olmasından dolayı, eşim bana ‘bu değirmeni sen çalıştır’ dedi. İlk başta bir olmaz diye düşündüm sonra oldu. Değirmenin başına geçtim önce bir yadırgadılar. ‘Kadın ne bilir, bu kadın işi mi’ diyenler oldu. Eşim aldırmadı destek oldu. Mutfak işlerimi hallettim, değirmene geldi. Diğer değirmenlerde kabuğu üstünde kalıyor. Dört köşe yapmıyor. Özen gösteriyorum herkes memnun olsun. Eskisi kadar iş yoğunluğum yok. Sabahlara kadar uyumayıp bulgur öğütüyorduk. Şimdi kimse bulgur öğütmüyor. 40 liraya öğütüyorum. Herkes atılgan olsun. Eşe yardımcı olmak eve katkıda bulunmak kötü bir şey değil. Ben gelmeden önce kayın babam burayı yapmış. Önceleri amcalarım çalıştırmış sonra eşime geçti. Eşim çalıştırdı sonra ben aldım. Yaşlandım artık oğluma devredeceğim" dedi.

Altındağ Belediyesi'nde şehit ve gazi ailelerine özel buluşma Altındağ Belediyesi'nde şehit ve gazi ailelerine özel buluşma

Kaynak: İHA