Tayland Ceza Mahkemesi tarafından görülen davada, başkent Bangkok'ta 2020 yılında düzenlenen bir gösteri yürüyüşü sırasında Tayland Kraliçesini taklit ettiği gerekçesiyle 26 yaşındaki aktivist Jatuporn Sae-Ung, 2 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Mahkeme, Sae-Ung’un 2020 yılında Bangkok’un Silom bölgesinde düzenlenen bir eylemde Tayland Kraliçesi kıyafeti giymesi ve kraliçeyi taklit etmesinin ‘lese-majeste’ adı verilen kraliyet yasalarına aykırı olduğuna hükmetti.

Sae-Ung mahkeme sırasında yaptığı savunmada, söz konusu eylemlere Tayland geleneksel kıyafetleri giyerek katıldığını kabul ettiğini, ancak kraliyeti küçük düşürmek niyetinde olmadığını savundu. Mahkeme heyeti ise, Sae-Ung’un kraliçe kıyafeti kılığında kırmızı halı üzerinde “kraliyet muhafız müziği” eşliğinde yürüyerek “halkı selamlama” taklidi yapmasının yasalara aykırı olduğuna karar verdi.

Tayland İnsan Hakları Avukatları tarafından karar sonrası yapılan bildiride, Sae-Ung’un cezasının hukuk dışı olduğunu ifade edilirken, aktivistin hapis cezasının kaldırılması için kefalet başvurusunda bulunulacağı bildirildi.

Dünyayı şaşkına çeviren olay: Mağarada 188 yaşında bir adam bulundu! Dünyayı şaşkına çeviren olay: Mağarada 188 yaşında bir adam bulundu!

EN AZ 241 SİYASİ TUTUKLU BULUNUYOR

Dünyanın en katı kraliyet yasalarına sahip ülkelerinden biri olan Tayland’da, ‘lese-majeste’ adı verilen yasalar gereği en az 241 siyasi tutuklu bulunuyor. Uluslararası insan hakları örgütleri tarafından sıkça eleştirilen yasaların, siyasi bir cezalandırma yöntemi olarak suistimal edildiği iddia ediliyor.

Kaynak: İHA