Cumartesi günü, başkent Havana'daki bazı bölgelere elektrik verilmiş olsa da kesintiler hâlâ devam ediyor. Jose Marti Uluslararası Havalimanı'nın da elektrikten mahrum kaldığı belirtildi. Ancak son gelişmelerde Havana'nın %50'sine tekrar elektrik verildiği açıklandı.

Elektrik Kesintileri Sürekli Bir Sorun

Küba'da yaşanan elektrik kesintileri yeni bir durum değil. Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel'in liderliğindeki enerji sektörü yetkilileri, bu krizi çözmek için bir kriz masası oluşturdu. Ancak uzmanlar, elektrik kesintilerinin ardında yıllardır süregelen yapısal sorunların olduğunu belirtiyor.

Elektrik Sorunu Neden Bitmiyor?

Sorunun temel nedenlerinden biri, 40 yılı aşkın bir süre önce Sovyetler Birliği tarafından inşa edilen enerji santrallerinin eskimesi ve bakımlarının yetersiz kalması. Ayrıca ABD ambargosu nedeniyle sadece Venezuela, Meksika ve Rusya'dan yakıt ithal edebilen Küba, bu ülkelerden gelen yakıt tedarikinde yaşanan düşüşlerle mücadele ediyor. Bu da enerji krizini daha da derinleştiriyor.

Mansur Yavaş'tan Bahçeli'nin Öcalan çıkışına sert tepki: "Tarih bunu unutmaz" Mansur Yavaş'tan Bahçeli'nin Öcalan çıkışına sert tepki: "Tarih bunu unutmaz"

Türkiye’den Santral Gemileri Getirildi

Küba, Türkiye’den Karadeniz Holding'e ait santral gemiler kiralayarak elektrik üretimini artırmayı hedefledi. Ancak anlaşma gereği yakıt tedarikini kendisinin sağlaması gerektiğinden, bu gemiler de yeterince verimli kullanılamıyor. Küba Enerji ve Maden Bakanlığı'na göre, ülke yılda yaklaşık 8 milyon ton yakıt tüketiyor, ancak bunun yalnızca 3 milyon tonu iç üretimle karşılanabiliyor.

Yenilenebilir Enerjiye Yatırım Eksikliği

Elektrik krizinin arkasındaki diğer bir neden ise yenilenebilir enerjiye yapılan yatırımların yetersizliği. Rüzgar ve güneş enerjisi gibi sürdürülebilir kaynaklara yatırım yapılmaması, ülkenin enerji altyapısını kırılgan hale getiriyor.

Kaynak: Haber Merkezi