Ticaret Bakanlığı, yenilenmiş ürünlerin belirlenen standartlara uygun bir şekilde piyasaya sunulmasını sağlamak amacıyla yönetmelikte değişikliğe gitti. Yeni düzenleme ile yenileme merkezleri, şubelerinin yanı sıra yetki verecekleri ticari işletmeler aracılığıyla da yenileme yapabilecekler. Bu sayede, yenileme hizmeti sunacak olan TSE hizmet yeterlilik belgesi sahibi hizmet noktalarının sayısının artırılması hedefleniyor.

Yetki Suistimallerine Karşı Koruma Tedbirleri

Açıklamada, yenileme yetkisi verilen ticari işletmelerin bu yetkiyi devretmesinin kesinlikle yasaklandığı belirtiliyor. Böylece, yenileme hizmetinin yalnızca yetkin işletmeler tarafından sunulması sağlanacak. Ayrıca, hukuki aykırılıklar için adil, ölçülü, gerekli ve orantılı yaptırımların uygulanacağı vurgulanıyor. Eski düzenlemede yalnızca yetki belgesinin iptali gibi bir yaptırım bulunurken, yeni düzenleme ile belge iptalinin yanı sıra ihlalin niteliğine göre belgenin 6 aya kadar askıya alınması gibi kademeli yaptırımlar da getirildi. Bu değişiklikle hem sektörün, hem de tüketicilerin korunmasına yönelik bir ticari ortamın oluşturulması amaçlanıyor.

İhtiyaç kredisi faizlerinde beş ayın en düşük seviyesi görüldü İhtiyaç kredisi faizlerinde beş ayın en düşük seviyesi görüldü

Tüketicilerin Korunması İçin Alınan Tedbirler Güçlendirildi

Yeni düzenleme, kullanılmış ürünlerin kayıt altına alınmasına yönelik ilk adımları atmayı hedefliyor. Elektronik kimlik bilgisine sahip kullanılmış ürünlerin Ticaret Bakanlığı tarafından oluşturulacak bilgi sistemine kaydedilmesi zorunluluğu getirildi. Bu uygulamanın detayları ise Ticaret Bakanlığı tarafından ayrıca ilan edilecek ve üç aylık bir geçiş süreci sonrasında hayata geçirilecek. Sektörün büyümesi teşvik edilirken, tüketicilerin korunması için alınan tedbirlerin etkinliği korunmaya devam edilecek. Ayrıca, yenileme yetkisi verilen şubeler ve ticari işletmeler ile yenileme merkezi arasında müteselsil sorumluluk ilişkisi kurulacak, böylece tüketicilerin hak arama süreçlerinde muhataplarına ulaşmaları garanti altına alınacak.

Kaynak: İHA