Kim Kimdir Nereli

Kur'an'da ismi geçen tek sahabe kimdir? Zeyd b. Hârîse Kur'an^da ismi geçen tek sahabe midir?

Kur'an-ı Kerim'de ismi geçen tek sahabenin kim olduğu merak ediliyor. Vatandaşlar, Zeyd bin Harise'nin Kur'an^da adı geçen tek sahabe olup olmadığını araştırıyor. Peki, Zeyd bin Harise Kur'an'da ismi geçen tek sahabe mi? İşte detaylar...

Abone Ol

Kur'an-ı Kerim'de ismi geçen tek sahabenin kim olduğu merak ediliyor. Vatandaşlar, Zeyd bin Harise'nin Kur'an^da adı geçen tek sahabe olup olmadığını araştırıyor. Peki, Zeyd bin Harise Kur'an'da ismi geçen tek sahabe mi? İşte detaylar...

Zeyd bin Harise Kimdir?

Bi‘setten otuz beş yıl kadar önce doğan Zeyd b. Hârîse, aslen Yemen menşeli Kelb kabilesindendir. Hz. Peygamber’den sadece on yaş küçük olan Zeyd, evlâtlığı olmasından dolayı önceleri Zeyd b. Muhammed diye anılırdı. Ancak, evlâtlıkların öz babalarının adıyla anılmasını emreden âyet (el-Ahzâb 33/5) indikten sonra babası Hârise’nin adıyla anılmaya başlandı.

Peygamber'in Evlâtlığı

Zeyd, Hz. Peygamber tarafından çok sevildiği için “hibbü Resûlillâh” lakabıyla tanınırdı. Câhiliye döneminde henüz çocukken annesi Su‘dâ ile birlikte akrabalarını ziyarete giderken kaçırıldı ve Ukâz panayırında köle olarak satıldı. Hz. Hatice tarafından Resûlullah’a hediye edilmesiyle birlikte Hz. Peygamber'in yanında bulundu. Ailesi onu geri almak için geldiklerinde, Zeyd Resûlullah’ın yanında kalmayı tercih etti. Bunun üzerine Hz. Peygamber, Zeyd’i evlâtlık olarak kabul etti ve âzat etti.

İslam'ı İlk Kabul Edenlerden

Zeyd, Hz. Peygamber’in risâletini ilk tasdik edenlerdendir; bazı rivayetlere göre erkeklerden ilk müslüman olan kişidir. Resûl-i Ekrem’in Tâif yolculuğunda da onun yanındaydı ve Peygamber'i korumak için kendi vücudunu siper etti. İslâm’ın ilk yıllarında Hz. Hamza ile kardeş ilân edildi ve Hz. Hamza savaşa gitmeden önce vasiyetlerini Zeyd’e yönelik yapardı.

Gazvelerde Gösterdiği Cesaret

Zeyd b. Hârîse, Bedir, Uhud, Hendek gibi önemli gazvelere katıldı. Bedir zaferinin müjdesini Hz. Peygamber’in devesi Kasvâ’ya binerek Medine’ye ulaştırdı. Pek çok seriyye’nin kumandanlığını yaptı ve Resûlullah tarafından büyük bir güvenle görevlendirildi. Hz. Âişe, Hz. Peygamber’in Zeyd’e olan güvenini sıkça anlatmıştır.

Zeyneb bint Cahş ile Evliliği

Zeyd, Resûlullah’ın halası Ümeyme’nin kızı Zeyneb bint Cahş ile evlendi, ancak bu evlilik geçimsizlik nedeniyle sürdürülemedi. Hz. Peygamber’in isteğine rağmen bu evlilik boşanmayla sonuçlandı. Ardından, Kur'ân'da geçen bir âyet ile evlâtlıkların boşanmış eşleriyle evlenme yasağı kaldırıldı ve Hz. Peygamber Zeyneb ile evlendi. Bu evlilik, Câhiliye döneminden kalma bu katı Arap âdetinin yıkılması yönünden önemliydi.

Mûte Savaşı ve Şehadeti

Resûl-i Ekrem, Mûte Savaşı için orduyu yola çıkarırken sancağı Zeyd’e verdi ve onun şehit olursa sancağı Ca‘fer’in almasını istedi. Zeyd, Mûte Savaşı’nda şehit düştü. Hz. Peygamber, Zeyd’in şehadetini gözyaşları içinde sahabelerine bildirerek onun için dua etti.

Ailesi ve Soyu

Zeyd’in oğlu Üsâme, Hz. Peygamber’e olan yakınlığıyla bilinen bir sahabiydi. Resûl-i Ekrem, Üsâme’ye büyük güven duymuş ve onu önemli görevlerde bulunmuştur. Zeyd’in Üsâme dışında Zeyd ve Rukayye adlı iki çocuğu daha vardır. Ayrıca, ağabeyi Cebele de sahâbedendir.

Zeyd b. Hârîse, İslam tarihinde önemli bir yere sahip olup, Kur'an'da adı geçen tek sahabidir. Onun hayatı, İslam'ın ilk yıllarında yaşanan zorluklar ve fedakarlıklarla doludur.