El Ceride'nin haberine göre, ABD heyeti özel bir uçakla Türkiye'den İran'a geçiş yaptı. Uçak, Tahran'ın yakınlarında bulunan Karan kentine iniş yaptı ve burada İran'ın istihbarat ve dışişleri temsilcileriyle iki saat süren kritik bir görüşme gerçekleştirildi. Görüşmede, ABD'li yetkililer İsmail Haniye'nin suikastı sonrası İran'ın İsrail'i sorumlu tutarak ilan ettiği savaş tehdidini hafifletmeye çalıştı.

ABD'DEN İRAN'A UYARI

Görüşmeler sırasında, ABD'li yetkililer İsmail Haniye'nin öldürülmesiyle ilgili önceden bilgi sahibi olmadıklarını ifade etti. İsrail Başbakanı Netanyahu'nun kontrolden çıktığını belirten yetkililer, İran'a İsrail'e karşı geniş çaplı bir saldırıya girişmekten kaçınmaları gerektiği mesajını verdi.

ABD heyeti, iyi niyet göstergesi olarak İran'a bazı Mossad ajanlarının listesini de teslim etti. Ayrıca, prestij amacıyla yapılacak küçük ölçekli bir misilleme anlayışına sahip olduklarını ancak bu misillemenin büyük bir savaşa dönüşmemesi gerektiğini vurguladılar. ABD heyeti, İsrail ile yapılacak bir nükleer anlaşmanın Netanyahu'nun etkisini kıracağını ve bölgede daha büyük bir barış sağlanabileceğini öne sürdü.

Netanyahu'nun yolsuzlukları Kanada'da uluslararası sinemaya uyarlanıyor Netanyahu'nun yolsuzlukları Kanada'da uluslararası sinemaya uyarlanıyor

BİDEN'IN, NETANYAHU'NUN TUTUMUNDAN RAHATSIZ OLDUĞU BELİRTİLDİ

El Ceride'nin haberinde, ABD Başkanı Joe Biden'ın İran ile bir savaş istemediği ve Netanyahu'nun saldırgan tutumundan rahatsız olduğu ifade edildi. ABD heyeti, İran'ın İsrail'e saldırması durumunda İsrail'i savunacaklarını ancak büyük bir savaş istemediklerini açıkça dile getirdi. Haberde ayrıca Netanyahu'nun ABD'deki Yahudi lobisiyle Ortadoğu'da büyük bir savaş planını paylaştığı iddiası yer aldı. Bu plana göre, İsrail ve ABD'nin önderliğinde bölgedeki birçok ülkenin altyapısının yok edilmesi ve ardından yeniden inşa edilmesi öngörülüyor.

OLASI SENARYOLAR NELER?

ABD heyeti, İran'a büyük bir savaş senaryosunu istemediklerini belirtti ve Netanyahu'nun bölgeyi kaosa sürükleme planlarının önüne geçilmesi gerektiğini vurguladı. Ortadoğu'da yalnızca İsrail ve İran değil, Türkiye dahil birçok ülkenin de karışacağı bir savaşın önlenmesi için diplomatik çabaların artırılması gerektiği belirtildi.

Muhabir: Haber Bülteni