Kuzey Kore ile Güney Kore arasındaki balon gerilimi giderek büyüyor. Kuzey Kore, Güney Kore'ye içinde çöp bulunan balonlar göndermeyi sürdürüyor. Son olarak 330 balon gönderen Kuzey Kore, bunlardan yalnızca 80'inin Güney Kore'ye indiğini açıkladı. Böylece, toplam gönderilen balon sayısı 1060'a ulaştı.

Karşılıklı Balon Savaşları

Bu gerilim, Kuzey Kore'nin Güney Kore'ye 150 çöp balonu göndermesiyle başladı. Buna karşılık olarak Güney Koreli aktivistler, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'u kınayan bildiriler ve k-pop videoları içeren 5 bin USB'yi balonlarla Kuzey Kore'ye gönderdiler. Bu misilleme, Kuzey Kore'nin yeniden harekete geçmesine ve 330 çöp balonu daha göndermesine neden oldu.

Seul'den Uyarı

Seul yönetimi, vatandaşlarına balonlara dokunmamaları ve balon görenlerin hemen askeri yetkililere haber vermeleri konusunda uyarıda bulundu. Balonlar mayıs ayında gönderilmeye başlanmış ve o zamandan beri iki ülke arasındaki gerilim artarak devam ediyor.

250 Gram Peynir Dolgulu Turşu İçin 8.4 Kilometre Yol Giden Kurye İsyan Etti 250 Gram Peynir Dolgulu Turşu İçin 8.4 Kilometre Yol Giden Kurye İsyan Etti

Sınırdaki Propaganda Savaşları

Her iki taraf da ağır silahlarla korunan sınırda propaganda yayınlarına devam ediyor. Seul yönetimi, hoparlörlerle propaganda yaparken, Pyongyang ise çöp balonlarıyla yanıt veriyor. Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un'un kız kardeşi Kim Yo-Jong, bu balonların gönderilmesini "ifade özgürlüğü" olarak nitelendirmişti. Güney Kore ise Kuzey Kore'nin bu eylemlerini kınamıştı.

Koreler Arası Anlaşma Askıya Alındı

Balon gerilimi, 2018'de imzalanan ve askeri gerilimleri azaltmayı amaçlayan Koreler arası anlaşmanın da askıya alınmasına neden oldu. Sınırdaki bu balon savaşları, iki ülke arasındaki tansiyonu daha da yükseltiyor ve diplomatik çözüm arayışlarını zora sokuyor.

Kuzey Kore ile Güney Kore arasındaki bu balon gerilimi, bölgedeki barış ve istikrarı tehdit ederken, her iki ülkenin de diplomatik çözümler bulması için uluslararası toplumun baskısı artıyor.

Muhabir: Haber Bülteni