ABD genelinde revaçta olan fast food türü yiyecekler tencere yemeğini benimsemiş ülke vatandaşları için çok da cazip gelmiyor. Eğer pirinç pilavı, acılı da olsa fasulye, barbunya, tavuk, balık ve benzeri yemekler yemek, sabah kahvaltısı, öğle ve akşam yemeklerinde farklı alternatifler denemek istiyorsanız bu mutfaklar oldukça zengin seçenekler sunuyor.  

Latin Amerika mutfağı, Latin Amerika'daki birçok ülke ve kültürde ortak olan tipik yiyecekleri, içecekleri ve pişirme tarzlarını içeriyor. Latin Amerika, farklı mutfaklara sahip, ırksal, etnik ve coğrafi açıdan oldukça çeşitliliğe sahip bir coğrafya. Latin Amerika mutfağına özgü bazı öğeler arasında mısır bazlı yemekler arepas, empanadas, pupusas, tacos, tamales, tortilla ve çeşitli salsalar ve diğer çeşniler (guacamole, pico de gallo, mole, chimichurri, chili, aji, pebre) bulunuyor. Başlangıçta sotelenmiş veya kızartılmış aromatiklerin belirli bir kombinasyonunu ifade eden bir mutfak terimi olan Sofrito, Latin Amerika mutfağında mevcut. Domates, közlenmiş biber, sarımsak, soğan ve otlardan oluşan bir sos anlamına geliyor. Pirinç, mısır, makarna, ekmek, muz, patates, avize ağacı ve fasulye de Latin Amerika mutfağının temel öğeleri arasında.

Bozulan Şarj Kablosunu Onarmak Artık Çok Kolay! Bozulan Şarj Kablosunu Onarmak Artık Çok Kolay!

Latin Amerika içecekleri de yiyecekleri kadar farklı. İçeceklerden bazıları kolonizasyondan önceye dayanıyor. Bazı popüler içecekler arasında kahve, mate, guayusa, ebegümeci çayı, horchata, chicha, atole, kakao ve aguas frescas bulunuyor.

Latin Amerika'daki tatlılar da çok çeşitli. Bunlar arasında dulce de leche, alfajor, sütlaç, tres leches keki, teja, beijinho ve turta bulunuyor.

Biz de haber amaçlı olarak birkaç günlüğüne bulunduğumuz New York City’de Long Island Tren Yolu duraklarından Great Neck İstasyonunun hemen yanında, Meksikalıların işlettiği Plaza Eatery’de kendi kültürümüze yakın yiyecekleri tatma imkânı bulduk. Bu Meksika lokantası, aynı zamanda bölgedeki Latin Amerikalıların günün değişik saatlerinde buluşup sosyalleştiği önemli mekânlar arasında yer alıyor.   

Muhabir: Necdet Gürsoy