Melih Gökçek’in Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı olduğu dönemde, 51 milyon lira harcanarak yapılan Şentepe-Yenimahalle teleferik hattının her ay zarar ettiği belirlendi. Mahkeme tarafından imar planına aykırı bulunarak hattın kapatılmasına hükmedildi. İtalyan bir şirket tarafından yapılan ve günlük 72 bin kişi taşıma kapasiteli 106 kabine sahip olan teleferik hattı, aylık 700 bin lira gelirine karşın 10 milyon lira gideriyle belediyeye büyük zarar verdi.

"HER AY 9 MİLYON 300 BİN LİRA ZARARDA"

ABB Hukuk ve Tarifeler Komisyonu Başkanı CHP Meclis Üyesi Burak Koç, konuyla ilgili şöyle dedi:

Kayıp olan şahsın aracında kan izi tespit edildi! Ekipler devreye girdi Kayıp olan şahsın aracında kan izi tespit edildi! Ekipler devreye girdi

“Teleferik yüzde 10 kapasite ile çalışıyor. Yolcu olmasa da sistemi çalıştırmak zorundasınız, durduramıyorsunuz. Her ay en az 9 milyon 300 bin lira zararda. Bakım sözleşmesi de bitti. Teleferik hattını bir İtalyan firmasına yaptırmışlar ama bu firmanın Türkiye’de temsilciliği yok, ofisi personeli de yok. Bir arıza olduğunda İtalya’yı telefonla görüntülü olarak arıyoruz" 

BEELEDİYENİN ARAZİSİ AK PARTİLİ VEKİLİN EŞİNE VERİLDİ

Melih Gökçek döneminde, Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne aitken TOKİ’ye satılan, ardından Emlak Konut’a devredilen ve 2015 yılında yapılan ihale ile AK Parti Ankara Milletvekili Asuman Erdoğan’ın eşinin sahibi olduğu Pasifik İnşaat’a verilen 125 dönümlük arazide yapılan Merkez Ankara projesi için yürütmeyi durdurma kararı alındı.

TELAFİSİ OLMAYAN ZARARLAR DOĞURABİLİR

TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi, 2022'de Pasifik İnşaat’ın şantiyesinde kolon kalıplarının devrilmesi sonucu stajyer öğrenci Taha Öztürk’ün yaşamını yitirdiği Merkez Ankara projesi ile kentin en büyük suçlarından birinin işlendiğini belirtti. Ankara 25. İdare Mahkemesi’nin yürütmeyi durdurma kararında, projenin “geri dönülemez ve telafisi imkânsız zararlar doğurabileceği” vurgulandı.

SORUMLU OLAN HERKESE DAVA AÇILMASI İSTENDİ

Dönemin ABB Başkanı Melih Gökçek hakkında her iki proje sebebiyle suç duyurusunda bulunuldu. Gökçek’in yanı sıra dönemin ilgili daire başkanları ve personeli hakkında “görevi kötüye kullanma” ve “imar kirliliğine neden olma” suçlarından kamu davası açılması talep edildi. Sosyalistler Partisi adına avukat Deniz Can Aydın tarafından yapılan ihbarda, Şentepe-Yenimahalle teleferik hattının yarattığı zarar ile ilgili olarak Belediye Meclis Üyesi Burak Koç’un tanık olarak dinlenmesi istendi.

Muhabir: Haber Bülteni