Gazze'de can kaybı 41 bin 595'e çıktı Gazze'de can kaybı 41 bin 595'e çıktı

2024 İran cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olan Mesud Pezeşkiyan hakkında merak edilenler var. Türk kökenli olduğu iddialarıyla gündeme gelen Pezeşkiyan'ın kim olduğu araştırılıyor. İşte detaylar...

Mesud Pezeşkiyan Kimdir?

Mesud Pezeşkiyan, 29 Eylül 1954 tarihinde İran'ın Mahabad şehrinde dünyaya geldi. İranlı Türk bir baba ile İranlı Kürt bir annenin çocuğu olan Pezeşkiyan, Türk asıllı bir kalp cerrahı ve reformcu politikacı olarak bilinir.

Pezeşkiyan'ın Kariyeri

İslamî Şûra Meclisi'nde Tebriz, Osku ve Azarshahr seçim bölgesini temsil etmekte ve 2016-2020 yılları arasında Birinci Başkan Yardımcısı olarak görev yapmaktadır.

Tıp eğitimine Zabol'da başlayan Pezeşkiyan, Tebriz Tıp Bilimleri Üniversitesi'nde genel cerrahi ihtisasını tamamladıktan sonra kalp cerrahisi uzmanı oldu. İran-Irak Savaşı sırasında ön saflarda görev alarak sağlık hizmetleri ve cerrahi operasyonlarda bulundu. 2001-2005 yılları arasında İran Sağlık ve Tıp Eğitimi Bakanı olarak görev yaptı ve daha sonra parlamentoya Tebriz'i temsilen seçildi.

Cumhurbaşkanı Adayı Oldu

Pezeşkiyan aynı zamanda bir Kur'an öğretmeni ve Nehc el-belağa'nın okuyucusu olarak da tanınır. Türk kökenli olmasıyla bilinen Pezeşkiyan, 2024 İran cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olarak yer almaktadır.

Muhabir: Haber Bülteni