Son zamanlarda arama motorlarında karşımıza sıkça çıkan isimlerden biri de Metin Çorabatır. Metin Çorabatır'ın hayatı ve kim olduğu merak ediliyor. Peki, Metin Çorabatır kimdir?

Tarık Taşar vefat etti! Tarık Taşar kimdir? Tarık Taşar vefat etti! Tarık Taşar kimdir?

Metin Çorabatır Kimdir?

Metin Çorabatır, akademisyen olma hedefiyle yola çıkıp gazeteciliğin büyüsüne kapılan deneyimli bir gazetecidir. Bu yönelimi sayesinde, bir dönemin en başarılı dış habercilik örneklerine Çorabatır’ın çalışmalarında rastlanabilir. Bir süre sonra, haberlerini yaptığı Ankara’da, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nde Dış İlişkiler Sorumlusu ve Sözcü olarak görev yapmaya başladı. Bu noktadan sonra genç meslektaşlarının haber kaynağı haline gelen Çorabatır, masanın diğer tarafındaki sorumluluklarını tamamlayarak akademik hayatı günlük yaşamıyla birleştirdi.

Göç Sorunu ve Mülteci Hakları

Metin Çorabatır, küreselleşmenin sonucunda ortaya çıkan ve 21. yüzyılın en kötü insani krizlerinden biri olan “Mülteciler Sorunu” ve “Göç” konularında Türkiye’nin önde gelen uzmanlarından biri olarak da öne çıkıyor. Başarılı medya kariyerini uluslararası görevler için noktalayan Çorabatır, mülteciler konusunun dünya için en önemli sorunlardan biri olduğuna dikkat çekiyor ve Türkiye’nin uluslararası çabalara ortak olması, daha fazla iş birliği gerçekleştirmesi ve çözüm arayışlarında aktif rol alması gerektiğini belirtiyor.

İltica ve Göç Araştırmaları Merkezi (İGAM) Başkanlığı görevini de yürüten Çorabatır, BM Ekonomik ve Sosyal Konseyi STK Komitesi’nin IGAM’ı mültecilere ve göçmenlere yönelik yabancı düşmanlığı ve ayrımcılığa karşı mücadelede dünyadaki en iyi sekiz uygulamadan biri olarak seçmesiyle New York’ta çalışmalarına ilişkin detaylı bir sunum yaptı.

İnsan Hakları ve Uluslararası İlişkiler

Uluslararası ilişkiler deneyimine sahip bir gazeteci, BM sözcüsü ve eski BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Dış İlişkiler Sorumlusu olan Çorabatır’ın yetkinlik alanları arasında sığınma, insan hakları hukuku, anayasa hukuku, Türkiye ve Birleşmiş Milletler ile kurumsal ve kişisel gelişim konuları yer almaktadır. Amerikan Gazete Editörleri Derneği’nden gazetecilik bursu alan Çorabatır, bugüne kadar birçok basın kuruluşunda önemli görevlerde bulunmuştur. Ayrıca, 1997 ve 2000 yıllarında yayımlanan Dünya Mültecilerinin Durumu adlı raporların Türkçe editörlüğünü üstlenmiştir.

Son yıllarda yaptığı konuşmaların neredeyse tamamını mülteci sorunu, göç alma ve göç verme konularına ve bu iki temel başlığın çevresindeki alt temalara adayan Çorabatır, deneyimli bir gazeteci ve BM profesyoneli olarak medya ilişkileri çatısı altında kritik meslek sözcülüğüyle ilgili en kapsamlı deneyime sahip iletişim profesyonellerinden biri olarak öne çıkmaktadır.

Muhabir: Haber Bülteni