Türkiye’de faaliyet gösteren iki Fransız okuluna, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından mevzuata uymaları gerektiği konusunda uyarı yapılmıştı. Bu uyarının ardından Bakan Yusuf Tekin, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Tekin, Fransız okullarının yasal sınırlar içinde eğitim vermesi gerektiğini vurgulayarak, mevzuata uyulmadığı takdirde okulların kapatılacağını belirtti.

Dünyanın en etkili 44 bilim adamı Hacettepe’de Dünyanın en etkili 44 bilim adamı Hacettepe’de

"1993'ten Beri Sürekli Uyarılarda Bulunuluyor"

Bakan Tekin, Türkiye’nin eğitim politikaları çerçevesinde, 1993 yılından beri Fransa’ya sürekli uyarılarda bulunulduğunu hatırlattı. Ancak bugüne kadar somut bir adım atılmadığını belirten Tekin, “Amacımız, Fransa dahil diğer ülkelerle de karşılıklı uluslararası sözleşmeler yapmak” dedi.

"Fransa ve Pakistan ile Görüşmelerimiz Devam Ediyor"

Bakan Tekin, yasal mevzuat ve anayasanın 90. maddesi çerçevesinde ülkelerle ikili uluslararası anlaşmaların önemine değindi. Bu çerçevede, 12 Fransız okulunun yasal statüye kavuşması için uluslararası sözleşme yapılması gerektiğini ifade etti. Tekin, “Fransa ve Pakistan ile görüşmelerimiz devam ediyor. Amacımız, Avrupa’daki Türk vatandaşlarımızın çocuklarının kendi kültürlerini ve ana dillerini öğrenebilecekleri bir zeminde eğitim almalarını sağlamak” dedi.

Fransız Okulları Yasal Statüye Kavuşacak mı?

Tekin, Fransız okullarının yasal zemine oturtulması için gerekli adımların atılması gerektiğini yineledi. Bu okulların, uluslararası sözleşmeler çerçevesinde hukuki bir statüye kavuşmasının önemini vurgulayan Tekin, “1993’ten beri hiçbir adım atılmamış. Bizim yapmak istediğimiz de Fransa’nın da dahil olduğu diğer ülkelerle karşılıklı uluslararası sözleşmeler yapmak” ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA