Artan enflasyon ve yükselen yaşam maliyetleri, Türkiye’de asgari ücretle geçinen milyonlarca vatandaşın belini bükmeye devam ediyor. Gıda fiyatlarından konut kiralarına kadar her alanda yaşanan fiyat artışları, asgari ücretin alım gücünü her geçen gün azaltıyor. Özellikle büyük şehirlerde, asgari ücretle hayatını sürdüren vatandaşlar, gözlerini sene sonunda yapılacak zamma çevirmiş durumda.

Perakende zinciri 3 bin işçiyi çıkardı Perakende zinciri 3 bin işçiyi çıkardı

YÜZDE 40-50 ARASINDA OLACAK

Gazeteci Fatih Portakal, asgari ücrete yapılması beklenen zam oranıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. SÖZCÜ TV Ana Haber bülteninde konuşan Portakal, hükümetin planladığı zam oranının yüzde 40 ila 50 arasında olabileceğini söyledi. Ancak Portakal, hükümetin insafa gelmesi durumunda bu oranın yüzde 65’e kadar çıkabileceğini de ekledi.

YENİ ASGARİ ÜCRET İÇİN GÖZLER 2025’E ÇEVRİLDİ

Haziran 2023’te yapılan zamla asgari ücret 11.402 TL'ye yükselmiş ve bu tutar yıl sonuna kadar geçerli olmuştu. Hükümetin aldığı karara göre, 2024 yılı boyunca geçerli olacak yeni asgari ücret tutarı ise 17.002,12 TL olarak belirlendi. Bu miktar 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek ve yıl sonuna kadar geçerli olacak.

ENFLASYON BEKLENTİLERİ VE REFAH PAYI TARTIŞMALARI

Ekonomi yönetiminin açıkladığı Orta Vadeli Program’da (OVP), 2024 yıl sonu enflasyon hedefi yüzde 41,5 olarak öngörülüyor. Hükümetin "Çalışanları enflasyona ezdirmeyeceğiz" açıklamaları, asgari ücrete en az yüzde 40 oranında bir zam yapılacağına işaret ediyor.

Ancak, zam oranının tüm yılı kapsayacak olması nedeniyle refah payı da gündemde. Bu ekleme ile zam oranının yüzde 45-50 seviyelerine kadar çıkabileceği ifade ediliyor.

Muhabir: Haber Bülteni