Yaşam

Miras tapusu dağıtımında yeni dönem başladı! Hisseler artık bu şekilde bölüşülecek...

Varisler arasındaki mülk paylaşımına ilişkin yeni düzenlemeler hayata geçirildi. Bu düzenlemeler sayesinde, miras kalan mülkler artık daha adil ve şeffaf bir şekilde paylaştırılacak.

Abone Ol

Yeni düzenlemeler, tapu sahipleri arasındaki anlaşmazlıkları önlemeyi ve her bir varisin hak ettiği payı almasını sağlamayı hedefliyor. Türkiye'de yakın zamanda yürürlüğe giren bu değişiklikler, her yıl milyonlarca vatandaşın miras kalan tapularını kapsıyor. Artık kardeşlerin notere gitmesine gerek kalmayacak.

NOTER ONAYI GEREKMEYECEK

Önceden, bölünmüş malların satışı genellikle bir kardeşin diğerlerinin hisselerini satın almasıyla çözülüyordu ve bu işlem için noter onaylı bir sözleşme yapılması zorunluydu. Yeni düzenlemeye göre, bu tür tapu devirleri için noter onayı gerekmeyecek. Miras paylarının kardeşler arasında devrinde, tarafların yazılı bir sözleşme yapmaları ve imza sırasında tüm paydaşların hazır bulunmaları yeterli olacak. Bu düzenleme, aile büyüklerinden kalan tapuların paylaşımını kolaylaştırmayı amaçlıyor.

Hisseli tapuların satışı sırasında, hissedarların ortak bir karara varması ve tapu işlemleri sırasında hazır bulunmaları gerekecek. Taraflar, istedikleri takdirde tapu devir işlemlerini yürütecek avukatlara vekalet verebilecekler.

Hisseli tapu alırken, Tapu Sicil Müdürlüğü ve noter işlemlerinin eksiksiz tamamlanması, satışa konu olan taşınmazın sınırlarının net bir şekilde belirlenmesi ve parsellerin netleştirilmesi gerekiyor.

AVUKAT ARACILIĞIYLA DA ONAY VERİLEBİLECEK

Hisseli tapu devir işlemlerinde, tarafların kardeş olmaları durumunda noter şartı aranmayacak. Aynı anne ve babadan olan kardeşler arasında, miras kalan evin devri için yazılı bir sözleşme yapılması yeterli olacak. Hisseli tapuların kesin satış işlemlerinde, hisse sahiplerinin ortak onayı zorunlu olmaya devam ederken, avukat aracılığıyla bu onayın verilmesi ve işlemlerin kolaylaştırılması mümkün olacak.

Satış işlemi tamamlandığında, hissesini satan kişiye, üzerinde anlaşılan miktarın maddi karşılığı ödenecek. Hisseli tapu devir işlemlerinde, ilçe belediyelerince yürütülen tapu işlemleri için tüm hisse sahiplerinin hazır bulunması gerekecek.